Слава престонице: У Београду кренула литија испред Вазнесењске цркве

Срна
Слава престонице: У Београду кренула литија испред Вазнесењске цркве

БЕОГРАД - Велика славска литија поводом славе града Београда - Спасовдана кренула је испред Вазнесењске цркве предвођена највишим великодостојницима Српске православне цркве (СПЦ) на челу са Његовом светости патријархом српским Порфиријем.

Литија се креће Улицом краља Милана према Тргу Славија, гдје ће патријарх Порфирије освештати улице престонице Србије, а завршиће пред Храмом Светог Саве на Врачару.

На челу литије су кивот са моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворна икона Пресвете Богородице из руског града Курска.

Часни крст на челу литије носи Николај Станић из Дервенте, најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду, а међу црквеним великодостојницима је и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај.

По доласку литије до Храма Светог Саве патријарх српски Порфирије обратиће се бесједом, а биће служен и акатист Преподобном Јустину Ћелијском, док ће светиње – мошти Аве Јустина и руска икона Пресвете Богородице бити у Храму изложене народу на поклоњење и цјеливање.

Београд је за своју славу узео Спасовдан у спомен на 1403. годину, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд за пријестоницу Србије.

Слава је обновљена 1992. године, када је за Спасовдан улицама Београда прошла литија, први пут послије 46 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана