СЛ: Поред јасних позива међународне заједнице Курти наставља да пријети Србима на КиМ

Танјуг
СЛ: Поред јасних позива међународне заједнице Курти наставља да пријети Србима на КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Српска листа оштро је данас осудила најаве премијера приврмених приштинских институција Аљбина Куртија да ће током наредне године на тзв. Косову бити распоређено још 600 војника и 500 полицајаца, наводећи да је у питању још једна Куртијева очигледна пријетња Србима на КиМ.

''И поред јасних позива из међународне заједнице да се заустави даља ескалација а Приштина започне са деескалацијом и формирањем Заједнице српских општина, Аљбин Курти је данас дао изјаву да га нико неће зауставити ни на северу ни на југу а да ће у ту намену следеће године ангажовати још 500 полицајаца и 600 припадника КБС, што је очигледна претња Србима и на северу и на југу Косова и Метохије'', наводи се у саопштењу Српске листе.

Формирање додатних једнонационалних оружаних формација у оваквом тренутку одраз је, како су навели из Српске листе, очигледне жеље да се умјесто дијалогом проблеми рјешавају милитаризацијом овог простора и оружаним формацијама.

''Тежина ове претње је још већа јер је Аљбин Курти у претходном периоду изјавио да половину Срба треба протерати, а половину ухапсити, као и да ће Срби платити и патити, а онда су Срби били пребијани, хапшени, угњетавани а свет је то немо посматрао'', додаје се у саопштењу.

Из Српске листе су истакли да зато позивају међународне актере да подигну глас и спријече Куртијеве планове који би својим остварењем значили прогон српског народа са својих вјековних огњишта и ''стварање полицијске државе у покушају''.

Курти је изјавио данас да се очекује да током наредне године на тзв. Косову буде репоређено још 600 војника и 500 полицајаца.

„Реците свим активистима и грађанима да неће моћи да нас зауставе ни на југу ни на сјеверу“, рекао је Курти на страначком скупу Покрета Самоопредељење, пренијели су приштински медији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана