Скупштина Србије усвојила закон који се односи на финансијску помоћ младим до 16 године

Срна
Скупштина Србије усвојила закон који се односи на финансијску помоћ младим до 16 године

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о привременом регистру мајки и других лица којима се уплаћује новчана помоћ.

Закон се тиче финансијске помоћи младима до 16 година у износу од 10.000 динара /око 85 евра/.

Према том закону, мајке се за помоћ преко Управе за трезор пријављују од 20. августа до 20. септембра, а исплата помоћи се очекује од 25. септембра.

Посланици су одлучили да закон ступи на снагу раније, односно у року краћем од осам дана од објављивања у Службеном гласнику, преноси РТС.

Скупштина је усвојила и измјене и допуне Закона о фијансијској подршци породици са дјецом којим се помаже женама предузетницима.

Предложеним измјенама предвиђено је да очеви који су у радном односу, а чије су супруге предузетници, након три мјесеца од рођења дјетета могу да користе право на одсуство са рада ради његе дјетета, одсуство са рада ради посебне његе дјетета и накнаду зараде, односно накнаду плате.

Отац дјетета ова права може да оствари послије навршена три мјесеца живота дјетета, за преостали период до годину дана, за прво и друго дјете, односно до двије године за треће и свако наредно дјете.

Такође, измјенама овог закона, а у складу са одлуком Уставног суда, изједначава се статус мајки предузетника, будући да је предвиђено остваривање права у вези са одсуством са посла за треће и свако наредно дјете у трајању од двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана