Скупштина Србије усвојила сет изборних закона

Срна
Скупштина Србије усвојила сет изборних закона

БЕОГРАД - Скупштина Србије усвојила је сет изборних закона којима би требало да се побољшају изборни услови за изборе који су најављени за 3. април.

Приједлози изборних закона настали су као исход паралелних међустраначких дијалога о изборним условима, који су вођени са и без европосредника, као и на основу препорука ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције.

Посланици су усвојили законе о избору народних посланика, о локалним изборима, о избору предсједника Републике, као и Закон о финансирању политичких активности и измјене Закона о спречавању корупције.

Влада је прихватила неколико амандмана на ове законе: да се кандидатуре за предсједника Републике проглашавају жријебом, а не по редослиједу којим су поднесени приједлози кандидата, да бирач може подржати само једну листу, као и да се учесницима избора на почетку кампање додијели 40 одсто средстава, а преосталих 60 одсто након што пређу цензус од три одсто.

Очекује се боља контрола избора с обзиром да ће опозиција имати своје чланове у Републичкој изборној комисији /РИК/, као и најмање 16.000 чланова у бирачким тијелима широм Србије., преноси РТС.

Законима се не мијењају суштински аспекти избора за народне посланике, избора за предсједника Републике и одборнике скупштина јединица локалне самоуправе, односно задржавају се досадашња законска рјешења која се могу и сматрати основним постулатима изборног процеса у Србији.

Новине које доносе ова три изборна закона су значајне прије свега у погледу заштите права у изборним поступцима и лакшег кандидовања политичких странака националних мањина, као и у погледу организације и транспарентности рада органа за спровођење избора.

Националне мањине неће морати да прикупљају 10.000, већ 5.000 потписа да би им листа била проглашена.

Скупштина је усвојила и Закон о платама државних службеника и намјештеника којим се мијењају коефицијенти за обрачун и исплату плата запослених намјештеника, који обављају пратеће помоћно-техничке послове у државним органима.

Посланици су усвојили и Закон о социјалном предузетништву којим се правно регулише такав начин пословања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана