Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета: Више пара за плате, пензије и капиталне инвестиције

СРНА
Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета: Више пара за плате, пензије и капиталне инвестиције

БЕОГРАД- Посланици Скупштине Србије усвојили су ребаланс буџета за 2023. годину, који значи више новца за плате, пензије, за помоћ мајкама, помоћ за лијечење ријетких болести, али и за капиталне пројекте, међу којима је и ауто-пут Београд-Сарајево.

Ребаланс буџета предложен је због бољих резултата, прије свега због боље наплате прихода, а ребаланс подразумијева и нижи дефицит него што је планирано иницијалним буџетом, саопштено је из Министарства финансија Србије.

Приходи буџета су већи за 60,6 милијарди динара /517 милиона евра/, а ребалансом је предвиђен фискални дефицит државног буџета од 227,5 милијарди динара /1,9 милијарди евра/, што је смањење у односу на 264 милијарде динара /2,25 милијарди евра/.

Од септембра ће за 5,5 одсто бити повећане плате за запослене у просвјети, његоватељице у установама социјалне заштите, као и за медицинске сестре и техничаре, те за пензије, које ће потом бити још два пута увећане у октобру и јануару, што ће кумулативно чинити повећање од 21,1 одсто за пензије, а од 1. јануара плате у јавном сектору ће бити веће за око 10 одсто.

Ребалансом буџета за капиталне инвестиције издвојено је додатних 23 милијарде динара /196,3 милиона евра/, што ће достићи 452,3 милијарди динара /3,86 милијарди евра/ или 5,6 одсто БДП и то за изградњу ауто-путева, међу којима и Београд-Сарајево, затим изградњу пруга, мостова, клиничких центара, болница, домова здравља, школа...

Међу капиталним пројектима су обилазница око Крагујевца, почетак изградње неопходне инфраструктуре за специјализовану изложбу ЕКСПО, тунел у центру Београда, радови на изградњи београдског метроа, брза саобраћајница Нови Сад-Рума /Фрушкогорски коридор/. Ту је и саобраћајница Рума-Шабац-Лозница, Дунавска магистрала /Пожаревац-Голубац/, дионица ауто-пута Прељина-Пожега, дионица Моравског коридора од Појата до Прељине, дионица Ниш-Плочник, као дио ауто-пута Ниш-Мердаре...

Министар финансија Србије Синиша Мали је у завршној ријечи, након одбијања опозиционих посланика да учествују у скупштинској расправи, истакао да је овај ребаланс наставак политике даљег економског оснаживања Србије, подршке грађанима и привреди, наставак превазилажења ефеката свјетске кризе са што мањим посљедицама по Србију.

Он је навео да ће ребалансом бити омогућене веће плате за запослене у просвјети, здравству, социјалној заштити, од 1. октобра биће веће пензије, а до краја овог мјесеца очекује се исплата 10.000 динара /85 евра/ за све мајке и самохране очеве. Мали је истакао да ребаланс доноси и 35 милијарди динара /око 299 милиона евра/ додатних субвенција за пољопривреднике, али и додатних 3,9 милијарди /33,3 милиона евра/ за ријетке болести и лијечење у иностранству.

Он је додао да ће на наредној сједници парламента бити буџет за 2024. годину, у којем ће бити још једно повећање пензија, плата за запослене у јавном сектору за око 10 одсто и још више новца да се гради Србију. "Остварићемо обећање председника Александра Вучића да ће до 2025. године просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија 430 евра. То је важно за грађане Србије и од тога не одустајемо!", рекао је Мали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана