Скупштина Србије потврдила одлуку о ванредном стању и донесене уредбе

Срна
Скупштина Србије потврдила одлуку о ванредном стању и донесене уредбе

БЕОГРАД - Скупштина Србије потврдила је данас одлуку о ванредном стању и Закон о потврђивању уредби које је Влада, уз супотпис предсједника Републике, донијела за вријеме ванредног стања.

Посланици су потврдили 44 уредбе, а 12 уредби се односи на мјере за вријеме ванредног стања.

На данашњој сједници усвојен је ребаланс буџета за ову годину, који се пред посланицима нашао због кориштења средстава ради отклањања штетних посљедица усљед епидемије вируса корона, као и Уредба о начину уплате једнократне новчане помоћи од 100 евра пунољетним грађанима.

Потврђене су уредбе о организовању рада послодаваца за вријеме ванредног стања, о роковима у судским поступцима за вријеме ванредног стања, о коришћењу финансијских средстава буџета Србије у вријеме ванредног стања, те о пореским мјерама.

Посланици су потврдили и Уредбу о прекршају за кршење наредбе о забрани кретања, Уредбу о ограничењу малопродајне цијене заштитних средстава, као и Уредбу о примјени рокова у управним поступцима.

Међу потврђенима су и уредбе о улагању девизних средстава којима управља Агенција за осигурање депозита, о помјерању рокова за подношење годишњих финансијских извештаја, о начину учешћа оптуженог на главном претресу у кривичном поступку и о додатном задуживању у вријеме ванредног стања.

Скупштина је потврдила и Уредбу о програму финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства, о помјерању рока за подношење тромјесечних извјештаја о реализацији годишњег програма пословања, о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима.

Такође, потврђена је и Уредба о поступку за издавање дужничких хартија од вриједности, Уредба о организовању рада установа социјалне заштите за смештај корисника, те уредбе о мјерама у друмском саобраћају, о исправама које морају да прате робу у превозу за вријеме ванредног стања.

Потврђена је Уредба о финансијској подршци пољопривредним газдинствима, о новчаној помоћи пољопривредницима, о увођењу гарантне шеме као мјере подршке за ублажавање посљедице пандемије, о помјерању рокова за одржање редовне сједнице скупштине привредног друштва.

Посланици су потврдили и Уредбу о помјерању рока за стицање статуса квалификованог новозапосленог лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана