Скупштина бира нову Владу Србије: Вучевић изнио експозе, на сједницу дошао цијели будући кабинет премијера

ГС
Скупштина бира нову Владу Србије: Вучевић изнио експозе, на сједницу дошао цијели будући кабинет премијера

БЕОГРАД - У Скупштини Србије одржана је посебна сједница са једном тачком дневног реда - избором нове Владе Србије, након чега ће премијер и чланови његовог кабинета положити заклетву.

Мандатар за састав нове Владе Србије, Милош Вучевић, представио је свој експозе, након чега ће предложити и њен састав. Присутно је 195, од 250 посланика.

Мандатар за састав нове Владе, Милош Вучевић, је око 12.20 почео да излаже свој експозе.

Експозе Милоша Вучевића

Мандатар за премијера, Милош Вучевић, изнио је експозе.

– Влада коју ћу предводити биће у највећем могућем смислу влада континуитета. Наша држава након фискалне консолидације 2014. године ушла је у фазу развоја без премца у својој новијој историји – казао је Вучевић на почетку обраћања у Скупштини Србије.

Додао је да влада коју ће водити неће одступати од ова два принципа.

– Мир за нас нема цену, зарад тог циља спремни смо да нешто и жртвујемо, али не по цену живота наших људи – то је за нас црвена линија. Процес приступања ЕУ и даље је наш приоритет, а пуноправно чланство наш стратешки приоритет јер је то у интересу наших грађана – казао је Вучевић.

“О спољној политици”

Како је рекао Вучевић, због бура и олуја које ударају са свих страна, спољна политика мора да буде чврсто утемељена на јасним и опште прихватљивим принципима.

– Два угаона камена којима је наше дјеловање према спољном свијету омеђио данашњи предсједник Републике, ступајући на мјесто председника владе, пре десет година, јесу политичка независност и војна неутралност – рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да су неопходне и потврђене колективне вриједности како би се водила ефикасна политика, а то су јаке институције, вриједан рад, најшири могући друштвени консензус о кључним питањима од заједничког интереса, као и стабилна и функционална влада.

“О односима са Кином, Русијом и САД”

Посебно бих, како је рекао, истакао значај стратешког односа Србије са Кином.

– Наша позиција према Кини неће се мењати. Србија се неће одрећи пријатељства са Русијом. За нас је територијални интегритет Украјине неприкосновен. САД су светска сила, наравно да је у нашем интересу да градимо најбоље односе са њима. Чврсто верујем да наши односи могу бити на високом нивоу. Спољна политика имаће утемељење у националним интересима Србије – рекао је Вучевић.

“О односима у региону”

Вучевић је додао да, када је у питању регион, допринос Србије у очувању мира и стабилности биће активан и континуиран.

– Када говоримо о нашем залагању за очување мира и стабилности на Западном Балкану, то није нешто што пристиже само из вредности и принципа којима се водимо, већ представља и израз наших веома практичних интереса. Наиме, свакоме би морало бити јасно да све оно што смо постигли у претходних десет година, од развоја инфраструктуре па до раста плата и пензија, да ништа од тога не би заправо било могуће да нисмо имали мирно и стабилно окружење у претходној деценији – рекао је Вучевић.

Нема велике гужве, присутни амбасадори

У згради није била превелика гужва. Присутни су посланици власти, али и један дио посланика опозиције.

Такође, на скупштинској галерији је амбасадор САД у Србији, Кристофер Хил, као и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Ко су кандидати за министре?

Милош Вучевић јуче је саопштио имена 31 члана свог кабинета које ће предложити парламенту. Како је речено, у нови кабинет имаће четири потпредсједника и пет министара без портфеља. Нестраначких личности је четири, а жена има 10.

– Водили смо рачуна колико је нових и старих, питање је било ко може да одговори на изазове и задатке, ко може да буде дио јединственог тима, јер не сме да буде конфедерација министара – казао је јуче Вучевић, додавши да је заједничка порука да буду јединствени у очувању државних и националних интереса.

Мандатар предлаже, посланици гласају

Како је предвиђено Уставом Србије, Скупштина Србије гласа у цјелини о програму Владе и избору предсједника и чланова Владе. Она је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја, односно већина од 250 народних посланика.

Владу чине предсједник Владе, један или више потпредсједника и министри, а може имати и министре без портфеља. Број потпредсједника Владе и министара без портфеља одређује Народна скупштина при сваком избору Владе, на приједлог кандидата за предсједника Владе.

Мандат Владе тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала.

Текст заклетве

Заклетва коју полажу посланици гласи: “Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савјесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије”, пише Блиц.

Досадашња влада, коју је предводила Ана Брнабић, чинило је 25 ресорних министара и три без портфеља. Брнабићева се на функцији премијерке налазила у три мандата од 29. јуна 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана