Скуп у Беораду поводом 95. годишњице рођења Кастра, подршка Куби

Танјуг
Скуп у Беораду поводом 95. годишњице рођења Кастра, подршка Куби

БЕОГРАД - У Београду је данас одржан скуп поводом 95. годишњице рођења кубанског лидера Фидела Кастра (1926-2016) са којег је позвано на солидарност и подршку Куби, након што су САД увеле нове санкције тој земљи.

Скуп под називом ''''Србија памти Фидела Кастра'''' организовао је Форум солидарности са Кубом у сарадњи са Амбасадом Кубе у Београду, а одржан је у Парку пријатељства, на мјесту гдје је Кастро 1986. године засадио дрво.

Након полагања вијенаца на Споменик "Вјечна ватра" присутнима се обратио амбасадор Кубе у Србији Густаво Триста дел Тодо који је подсјетио на историјске везе и пријатељство двије земље још од времена Тита и Кастра, истичући да се историјски континуитет у билатералним односима Србије и Кубе преноси и на нове генерације државника.

Подсјетио је на принципијелан став Кубе која, како је рекао, признаје Србију са суверенитетом на њеној читавој територији и додао да Куба цијени подршку резолуцијама против економске блокаде Кубе од стране САД.

Дел Тодо је казао да на Куби данас владају мир и ред, а да су недавно десили нереди у неколико кубанских градова по ''''старом сценарију САД'''' које, како каже, користе неповољне околности, а овог пута утицај пандемије на стандард кубанског становништва, како би изазвали народну узбуну.

''''Међутим, нису очекивали одговор народа и власти, све се свело на један дан нереда, данас на Куби владају мир и ред'''', рекао је амбасадор.

Додао је да предсједник САД Џозеф Бајден, који је, каже, у изборној кампањи говорио да ће преиспитати политику према Куби, најављује нове санкције са ''''мало практичног ефекта'''', али које доприносе покушајима подривања унутрашњег поретка Кубе.

Дел Тодо је казао да је око 19 одсто становништва Кубе примило три дозе кубанске вакцине и да се очекује да ће до краја године цјелокупно становништво бити вакцинисано против ковида, што ће како каже доприњети опоравку економије.

Оцијенио је да то не би било могуће без дугорочн, стратешке визије Фидела Кастра који је настојао да подигне нивоа квалитета у здравственој заштити људи и као дио тог промовисао истраживање, производњу и оснивање дугорочног програма вакцинације.

''''Ко је могао да замисли да ћемо се данас супротстављати пандемији помоћу својих сопствених лијекова. Само је визионар попут њега могао схватити важност изградње будућности нашим властитим напорима'''', рекао је Дел Тодо.

Посланик и предсједник парламентарне Групе пријатељства са Кубом Љубиша Стојмировић рекао је да Србија и Куба имају сличну судбину и да два народа кроз своју прошлост, садашњост и будућност имају истовјетне муке и страдања, али и заједничке непријатеље.

''''Наши народи се не мијешају у унутрашњу политику других земаља, имају само једну жељу, да живе у миру и слободи у оквиру својих граница'''', рекао је Стојмировић.

Истакао је да је Кастро један од великана који је цио живот посветио борби против неправде и зла, а у интересу свог народа.

Народни посланик и председник парламентарне Групе пријатељства са Венецуелом Ђорђе Комленски казао је да је име Фидела Кастра асоцијација на борбу и слободу и да је вођа кубанске револуције успио да 1959. године ''''истера зло'''' са Кубе, као и да се та земља изборила за ''''најдивније у комунизму''''.

''''Ми смо почели да губимо битку када смо почели да патимо за фармеркама. Научите се на туђем искуству, желимо вам да се изборите, јер ако независна Куба опстане и издржи, има наде за човјечнаство'''', поручио је Комленски.

Представник Форума солдарности са Кубом Ратко Крсмановић прочитао је ''''апел народима свијета'''' да покажу солидарност и упуте подршку Куби поводом најновијих мјера САД према тој земљи, које оцењују као ''''флагрантно кршење међународног права, обичаја и морала''''.

Форум је позвао да се осуде акције САД и затражи окончање америчке блокаде усмјерене, како се наводи, против кубанског народа.

Такође, упућен је позив Влади Србије да упути одговарајућу помоћ народу Кубе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана