Скуп "Србија наде" у Београду УЖИВО

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Химнoм "Боже правде" вечерас нешто послије 19.00 часова почео је скуп "Србија наде" испред Дома Народне скупштине.

Плато испред Народне скупштине је испуњен грађанима који су стигли из свих крајева Србије.

Грађани који су окупљени и у Пионирском парку и околним улицама носе бројне заставе Србије и транспаренте којима пружају подршку предсједнику Александру Вучићу и са натписима одакле долазе. На бини на којој се одржава програм истакнут је велики билборд "Србија наде".

На скуп су стигли премијерка Ана Брнабић као и министри у влади. Велики број људи и даље иде ка Народној скупштини из правца Булевара краља Александра, а још увек велики број учесника скупа прелази Бранков мост.

 

Још током преподневних часова у Београд су стигли грађани из Новог Сада, Ниша, Параћина, Пријепоља, Панчева, Врања, Крагујевца, Опова, Алексинца, Новог Бечеја, као и са Косова и Метохије.

Скупу присуствују и министри у Влади Србије Синиша Мали, Горан Весић, Маја Гојковић, Јелена Танасковић, Никола Селаковић и други.

Прва се окупљенима на скупу „Србија наде“ обратила Мина Мијаиловић, мајка дјетета које се бори са ретком болешћу.

Навела је да су институције помогле да оствари права за своје дијете.

„Сваки наш уложени труд, првенствено нас као родитеља, води нас ка успеху. Ако желимо да идемо напред, морамо да верујемо у себе, нашу децу и нашу Србију. Да будемо уједињени за њихову будућност. Поносна сам што данас шаљемо слику заједништва, слоге и подршке. Наша деца су наш мотив да порушимо све статитстике и победимо сваки животни изазов. Нисмо сами, Србија је уз нас“, поручила је Мијаиловићева.

Следећи се обратио глумац Лазар Ристовски, који је рекао да није Србија само Београд.

„Једино решење је катарза, за ове сукобе. Једна катарза је загрљај, да уједињени и срећни идемо напред. Друга катарза је да падне крв на улицама, и где гори Скупштина. После те катарзе Србија се враћа сто година уназад. Зато будимо паметни” казао је чувени глумац.

Он је додао да другачије мишљење не значи сукоб, него дијалог.

„Зато сада, када смо јачи, први пружимо руку помирења. Чујем да се сутра неће блокирати Газела. Зар то није добра вест. Ето, рука помирења са друге стране је пружена. Укидају се ријалитији. И то је помак, то су добри весници за Србију. Будимо паметни, немојте да проливамо братску крв, довољно смо крварили” казао је Ристовски.

Глумац је казао да својим колегама глумцима толерише другачије мишљење, а да они њему не.

 

Ивица Дачић је поздравио све присутне, и рекао је да прије 30 година није могао да претпостави да ће говорити на скупу посвећеном борби против насиља.

„Нема тог човека ког није погодила трагедија. Убиство деце, у Младеновцу, насиље над женама.  Није прошло ни 40 дана, минут ћутања је мало да трагедија стане. Зато је веома важно да покажемо саосећање према жртвама, и да саучествујемо у болу. И да подржимо оно што је Вучић рекао - Да се више никада не понови насиље у Србији” казао је Дачић.

Предсједник СПС каже да ми увијек покажемо најбоље особине када је тешко.

„500 година смо били под Турцима. Страшно смо страдали у Првом и Другом светском рату. Деведесетих смо имали грађански рат, отимање Косова и Метохије, бомбардовање. Убијање мале Милице бомбама, пад једног система, и постављање другог марионетског” додаје он.

Дачић истиче да смо најбољи народ када је тешко, и колико год да нам је тешко, и колико год да нас буду рушили, сви су на нама ломили зубе.

„Немамо намеру да нестанемо, него да опстанемо. И да останемо под једном шљивом, и тај један Србин ће се борити са непријатељима. Данас сте чули да Курти силом хоће да заузме српске општине” рекао је Дачић, што је прекинуто негодовањем.

Косово и Метохија је наша земља, чија је свака стопа крвљу заливена, додао је он.

 

Милан Кнежевић, један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе“, поручио је да жели да пренесе свима поздраве из братске Црне Горе.

„Мада више нисам сигуран да се она тако зове, већ да су јој дали име Амбасадористан. Нажалост, јуначком Црном Гором, сада управљају амбасадори и амбасадорке, јер смо им припали у дио када је прочитан тестамент покојног Пантелије Топаловића. И као у сваком Амбасадористану су нам поручили амбасадори да нема потребе да носимо своје главе и да мислимо њима, јер ће они то чинити умјесто нас. И довољно је када они оду на спавање, да сви угасимо свјетла, а када устану да приставимо џезву“, рекао је Кнежевић.

Истакао је да управо у Црној Гори постоје „часни Срби и Црногорци који никада неће признати лажну државу Косово“.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана