"Скрнављење на КиМ се наставља": Министарство културе Србије тражи реакцију међународних организација

Срна
Foto: Вериге.нет

БЕОГРАД - Министарство културе Србије позвало је данас међународне организације и институције да реагују на информације о заузимању земљишта на ком су темељи манастира и Цркве Богородице Хвостанске из шестог вијека у општини Исток на Косову и Метохији ради заштите основних људских права Срба и културне и вјерске баштине у јужној српској покрајини.

Из Министарства је саопштено да заузимањем земљишта и ангажовањем тешке механизације на том локалитету Приштина наставља са насиљем над српским сакралним духовним насљеђем с циљем застрашивања и прогона, као и присвајања културне баштине у склопу пројекта лажне државе.

“Скрнављење свега што је српско увијек је имало исти циљ да сијањем страха уклони и српски народ и трагове његовог постојања са простора Космета”, упозорило је Министарство културе.

У саопштењу је наглашено да о лицемјерју отимања српског културног насљеђа /на подручју Истока/ грубим фалсификатима под маском његове заштите посебно јасно свједоче чињенице да се ово дешава на подручју гђе се налазе српски повратници избјегли од албанског погрома, и то у вријеме духовних празника.

“Тако је насиље срачунато да постигне најјачи ефекат нечовечности и скрнављења”, додали су из Министарства.

У саопштењу је наведено да је овај образац, нажалост, добро познат, јер је често коришћен у насиљу над насљеђем и правима српског народа.

“Све ово би морало да буде још видљивије и да захтева реакцију међународне заједнице, имајући у виду безочне претензије Приштине да се бруталним насиљем над српским културним наслеђем препоручи за чланство у међународним организацијама, и то баш оним који брину о наслеђу од универзалне вредности, какво је управо огромно и изванредно вредно српско сакрално наслеђе на Косову и Метохији”, указано је у саопштењу.

Из Министарства културе констатовали су да је, нажалост, управо његова изузетна вриједност за читаво човјечанство оно што изазива апетит за уништавањем и присвајањем.

У саопштењу се подсјећа да је само током погрома /у марту 2004. године/ уништено 35 цркава и манастира, од којих је 19 споменика културе прве категорије, као и 16 православних цркава које нису категорисане.

“Истовремено, уништено је и украдено око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији, а запаљена су и оскрнављена бројна српска гробља”, подсјећају из Министарства.

Због континуиране угрожености српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородице ЛЈевишке су од 2006. године уписани на Листу свјетске баштине у опасности.

Албанци су у селу Врело у општини Исток заузели 50 ари земљишта на којем се налазе темељи манастира и цркве Богородице Хвостанске која датира из шестог вијека, претходно поравнавши терен багерима и тешком механизацијом.

Простор, гђе су према записима темељи више православних цркава, Албанци су оградили жицом, металним стубовима и поставили таблу на којој на албанском језику пише “Црквени комплекс Студеница”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана