Сјеверни дио Косова и Метохије и даље блокиран, на барикадама мирно

ГС
Сјеверни дио Косова и Метохије и даље блокиран, на барикадама мирно

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Сјевер Косова и Метохије и даље је блокиран што од стране грађана, што од стране полиције. Не може се ни пјешке ни аутомобилом преко прелаза Јариње и Брњак.

На барикадама које су Срби поставили у знак протеста због хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића, ноћ је протекла мирно, али напето, преноси РТС.

Саобраћај је затворен на главним путним правцима на северу Косова и Метохије, а може се кретати једино споредним путевима.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је најавио да барикаде треба одмах склонити, тако да је ноћ протекла у ишчекивању акције косовске полиције.

Прије поноћи с времена на вријеме чуле су се пуцњава и детонације, али нема информација о повријеђенима или рањенима.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је усаглашен текст захтјева који ће бити послат команданту Кфора за повратак одређеног броја припадника српске војске и полиције на територију КиМ у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

Уредник портала Косово онлајн Милош Гарић каже за РТС да је Аљбин Курти спреман да иде до краја док год га буду пуштали са Запада да спроводи антисрпску политику.

-Ми смо догађајима од претходна два дана ушли у дефинитивно екстремно ризичну фазу ове кризе и то је оно што је потпуно јасно. Курти је најавама, посебно јучерашњом да ће свом силом којом располаже да се супротстави Србима, јер он Србе сматра криминалцима и да има сва права да пошаље на њих читав арсенал оружја и полицајце. Ми имамо све разлоге да стрепимо и да се спремамо за веома опасне догађаје који су пред нама и који могу да личе на оне од 2004. и 2008. на КиМ - рекао је Гарић.

Каже да је јуче разговарао са Давором Марковићем из Зубиног потока непосредно након што су га, како је рекао, специјалне јединице малтретирале и тукле код језера Газиводе.

-Он је возио свој аутомобил са сином и наишао на ту патролу. Они су га извукли из кола, бацили у канал, у блато, изули, скинули чизме и чарапе, тукли га и, по његовој причи, пуцали насумично ка брдима и српским селима, изазивајући опасност, држали њега и његовог сина више од сат времена у таквом положају и гледали спискове на којима траже неке Србе - рекао је Гарић.

Тврди да „Курти жели на силу да освоји тај простор, јер им смета присуство и отпор Срба“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана