Сјећањем на нацистичко бомбардовање Београда чува се успомена на погинуле

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је поводом 6. априла, дана када је нацистичка Њемачка 1941. године бомбардовала Београд, да се сјећањем на овај датум чува успомена на све храбре људе који су дали животе током Другог свјетског рата.

"На данашњи дан пре 81 годину, без званичне објаве рата, нацистичка Немачка је започела бомбардовање Београда, чиме је тадашња Краљевина Југославија ушла у Други светски рат", подсјетио је Радојичић.

Њихове ваздушне снаге су бомбардовале Београд у четири налета 6. и 7. априла, а тачан број жртава које су изгубиле животе у агресији, додао је он, никада није утврђен, али је процијењено да тај број износи између 2.200 и 4.000.

"Данас чувамо успомену на све људе који су животе дали током Другог светског рата како бисмо ми данас имали слободу. Одајемо почаст страдалима и чувамо сећање на херојство погинулих", рекао је Радојичић.

Он је истакао да је ово разарање Београда знатно промијенило историју и даљи развој града, саопштила је прес-служба Града Београда.

Подсјетио је да су изгорјели Мост краља Александра и Народна библиотека на Косанчићевом венцу са више од 350.000 књига, уништени су бројни вјерски и образовни објекти, склоништа, болнице.

 

"Али, и после овог, као и после сваког напада, Београд је успео да се усправи, да настави путем развоја и остане град слободарског духа отворен према свима", рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана