Ситуација на сјеверу Косова мирна, тензије присутне, рањени Србин ван животне опасности

Срна
Ситуација на сјеверу Косова мирна, тензије присутне, рањени Србин ван животне опасности

ПРИШТИНА - Ситуација на сјеверу Косова је мирна, али су присутне тензије и постоји страх од нових упада Росу јединица, јавља дописник Срне, док из болнице у Косовској Митровици истичу да је рањени Срећко Софорнијевић ван животне опасности.

Током протекле ноћи није забиљежен ниједан инциденат, али је очигледно да су тензије присутне и да се са сигурношћу не може рећи да ће ситуација остати у границама редовности, рекао је Срни портпарол Косовске полиције за регион сјевер Бранислав Радовић.

Он је одбио да, како је објаснио, усљед неовлашћености коментарише јучерашњу акцију косовске полицијске службе /КПС/ на сјеверу Косова у којој је из ватреног оружја с леђа рањен Срећко Софронијевић. "То није у нашој надлежности", кратко је одговорио Радовић.

Здравствено стање Софронијевића послије оперативног захвата у болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице је стабилно и он се, како су појаснили дежурни љекари, налази ван животне опасности.

Сви путни правци су проходни пошто су јуче поподне уклоњене барикаде из Бошњачке махале, прелаз из јужног и сјеверни дио Косовске Митровице и из мјеста Рударе на путу Косовска Митровица-Лепосавић.

Немир међу становништво уноси најава КПС-а о хапшењу петнаест особа, међу којима су двојица Срба са сјевера Косова, по један из Косовске Митровице и Зубиног Потока, и могући претреси локација на којима живе.

Према незваничним сазнањима Срне у изворима блиским Аљбину Куртију, премијеру самопроглашене владе, тензије се повећавају и због плана да КПС заузме хидроцентралу на језеру Газиводе и успостави контролу дистрибуције електричне енегрије са станице "Валач" у Зубином Потоку. То уноси страх и немир код свих Срба како сјеверно тако и јужно од Ибра.

Из КПС-а Срни је речено да по налогу министра унутрашњих послова у Приштини Џељал Свећла планирају да у наредним данима успоставе контролне пунктове на споредним путним правцима који преко планинских врхова Копаоника и с друге стране према Новом Пазару увезују сјевер са централном Србијом.

"Утврђено је да се кријумчарење роба обавља преко илегалних прелаза што је повод да се припадници КПС распореде и на тим путним правцима и да заједно са покретним патролама Кфора забране одвијање саобраћаја тим путним правцима", речено је Срни у КПС-у.

На Косову и Метохији у току су и посљедњи предизборни скупови пред предстојеће локалне изборе који ће се у свим општинама бити одржани у недјељу, 17. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана