Симић: Вучић ће у Бриселу снажно инсистирати на ЗСО

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да вјерује да ће Заједница српских општина бити тема разговора у Бриселу у понедјељак, јер ће за столом бити предсједник Србије Александар Вучић.

Он је за РТС рекао да ће Вучић то снажно бранити и инсистирати на томе као обавези коју је Приштина прихватила.

Истиче да су вјеровали да ће ЕУ, која је гарант тог споразума, учинити све да се оно што је потписано спроведе.

- Након 10 година заиста су мала вјеровања да ће ЕУ на овакав начин, са неким амбливалентним саопштењима, анемичним изјавама успјети да Куртија приволи да потпише - рекао је Симић и додао да премијер привремених приштинских институција сада и у присуству представника ЕУ говори да неће формирати ЗСО.

На питање зашто Курти уопште иде у Брисел и ко је тај ко може да изврши притисак на њега да формира ЗСО, Симић каже да је чињеница да се без западних центара моћи ништа не дешава на Косову и Метохији.

- Ту прије свега мислим на САД, земље Квинте - то су они и који су стварали независно тзв. Косово, то су они који и данас одлучују о свим тим стварима. Тако да Куртијево не, није само Куртијево не, иза тога стоји снажна подршка и зато је преговарачки простор нашег преговарачког тима изузетно сужен и тежак - наводи Симић.

Наглашава да борба мора да се настави правним и политичким средствима и да се кроз дијалог рјешавају сва отворена политичка питања.

Говорећи о томе ко су земље које и даље подржавају Куртија да одбија формирање ЗСО, Симић каже да су то поједине земље чланице Квинте.

Када је ријеч о Вашингтону, каже да у разговору са њиховим представницима веома често и поред разлика у ставовима, наилазе на одређену дозу разумијевања за проблеме Срба на КиМ.

Симић истиче и да Срби на Косову и Метохији живе у никад тежим условима личне, имовинске и правне несигурности.

- Живе у условима личне, имовинске и правне несигурности, у условима када Аљбин Курти користи институције за спровођење институционалног насиља са циљем протјеривања Срба са Косова и Метохије, а то у преводу значи ако нема Срба на КиМ, онда чему преговори - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана