Симић: Вашингтону је стало да се реше сложена питања

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил спадају у врхунске дипломате и јако добро познају наш регион, Србију и посједују дубоко разумијевање сложености проблема Западног Балкана уопште и косовског питања, а свакако су одлучни да се сва отворена питања што прије ријеше, рекао је за Танјуг декан Факултета политичких наука у Београду Драган Симић.

"Предуго трају све контроверзе поводом ових питања додуше и нама је стало да та отворена питања крену ка некаквом разрешењу и Србија чини огромне напоре у том правцу", рекао је Симић.

Он је додао да велика пажња која је посвећена Србији долази као посљедица многих интереса.

"Србија има огроман стратегијски и геополитички и економски и сваки други значај као централна земља региона и као што амерички званичници увек понављају", истиче Симић.

Када је ријеч о данашњој политици и сукобима каже да је тренутно најпотребнија дипломатија.

"Све је мање дипломатије тамо где нема преговарања, где нема договора. Кад проговори оружје онда је веома тешко и ствари иду како не треба. Дипломатија је преговарање и разумевање, у овом тренутку ми немамо то, а посебно кад је реч о разумевању у односима великих сила", рекао је Симић.

Коментаришући своју књигу „Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делано Рузвелта: оглед" Симић говори о наклоности САД Југославији кроз историју.

"Један од подстицаја да напишем ову књигу и упоредим ова два америчка председника јесте што се они издвајају између свих других "станара" Беле куће у 20.веку и по познавању нашег региона и сложених и тешких односа овде, па и по отвореној наклоности коју су имали", навео је Симић.

Објашњава да је код Вилсона то била наклоност према борби српског народа током великог рата, а код Рузвелта наклоност у врло деликатној позицији Југославије.

Симић наводи да је жеља да се врати тај квалитет односа, те да они као научници у политичком центру и на факултету хоће да дефинишу у односима са САД периоде и фазе када су односи били изузетни, какви су потрајали готово до Титове смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана