Симић: Свака Куртијева одлука је најдиректнији напад на Србе

Танјуг
Симић: Свака Куртијева одлука је најдиректнији напад на Србе

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да је одлука градоначелника сјеверног дијела Косовске Митровице Ердена Атића да мали трговци и привредници склоне своју робу са јавних површина само још једна у низу одлука која је противна интересима српског народа на Косову и Метохији.

"У тренутку када се угрожава мир, ова одлука је само још једна у низу која је директно уперена против свих наших грађана, а посебно против наших привредника и услужне делатности, а стотине српских породица на овим просторима живи захваљујући услужним делатностима", рекао је Симић за РТС.

Истакао је да оваква одлука за циљ има онемогућавање нормалног рада српских продавница, трговина, кафића, ресторана, односно још један додатан притисак и ескалацију на терену, са циљем, како каже Симић, дисциплиновања Срба који су остали на простору сјевера КиМ и који желе да живе у миру.

"Ми смо од међународне заједнице захтевали да искористи свој ауторитет јер ово није прва одлука која је противна интересима српског народа коју је донео нелегални градоначелник", рекао је Симић и подсетио на одлуку градоначелника да отвори мост, након које је реаговала међународна заједница и та одлука није ступила на снагу.

Указао је да је захтјев Српске листе у име свих грађана који живе на простору Косова и Метохије био да се престане са једностраним потезима и активностима које једино за циљ имају малтретирање Срба и њихово протеривање са ових простора и додао је да још чекају реакцију међународних представника.

Одговарајући на питање да ли су избори једино рјешење за тренутну кризу у јужној покрајини, Симић каже да само онај ко површно гледа ситуацију на сјеверу КиМ сматра да су избори чаробно рјешење које ће ријешити све проблеме.

"Ми смо и у тренутку када смо имали српске градоначелнике и српске полицајце унутар косовског система били под снажном канонадом репресије режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија. Нови избори неће повући нелегалне специјалне јединице које делују на северу КиМ и малтретирају наше грађане, те нови избори нису магично решење", рекао је Симић.

Указао је и на проблем у правосуђу, гдје Срби не могу да остваре елементарна права када је ријеч о њиховој имовини, али и заштити живота и физичког интегритета јер, према његовим ријечима, до сада ниједан нападач за Србе никада није пронађен нити се поштовало правило према којем у панелу који суди Србима морају бити бар двојица судија из српске заједнице и један из албанске.

"Решење је поштовање потписаних споразума из Брисела, а пре свега формирање Заједнице српских општина", истакао је Симић.

Када је ријеч о напуштању приштинских институција у новембру прошле године, Симић каже да су Срби институције напустили јер оно што им је обећано 2013. и 2015. године, а то је формирање ЗСО, није испуњено и додао да је међународна заједница преко свега тога прелазила више од 10 година.

"Напуштање институција је била једина могућа реакција, а не акција српског народа и то је била потреба да се подигне глас, али и подигне свест међународних представника о томе шта све трпе Срби на простору КиМ", рекао је Симић.

Објаснио је да су 2013. године, прије свега Срби на сјеверу КиМ, ушли у косовски систем јер им је, како каже, обећано поштовање основних људских права, формирање ЗСО, успостављање полицијских јединица које ће одржавати етнички састав становништва на сјеверу КиМ, да ће се у правосуђу заштитити право Срба на опстанак и останак на тим просторима, као и њихова имовинска права.

Додао је да се ништа од тога није десило и да су Срби због тога годинама упозоравали да на тај начин неће бити дио косовског система.

"На југу Косова и Метохије српски градоначелници су и даље оперативни и и даље у пуном мандату, а ни тамо не могу да остваре елементарна права и заштите своје грађане од репресије режима Аљбина Куртија", рекао је Симић.

Указао је да мир на КиМ угрожавају једнострани потези Приштине попут оног којим пријети да ће укинути МТС у јужној покрајини и истакао да би прекид сигнала за локално становништво значио ужасне услове у којима Србиј треба да живе на простору КиМ.

"Замислите ситуацију у 21. веку да ви немате канале на српском језику, да немате приступ интернету, да не можете нормално да комуницирате са својим рођацима у централној Србији. То би значило потпуни медијски и информациони мрак за Србе на простору КиМ", рекао је Симић.

Истакао је да је ово показатељ да је режим Аљбина Куртија посвећен деградацији свега онога што је успостављено као плод Бриселског споразума.

"Свака одлука није ни политичка ни административна, већ је најдиректније напад на Србе и уперена против нашег опстанка на овим просторима", рекао је Симић.

Када је ријеч о посјети Куртија Сјеверној Македонији, Симић каже да је оно што се могло видјети у Сјеверној Македонији најдиректнија посљедица спровођења плана Аљбина Куртија о "Великој Албанији", о чему, према ријечима Симића, Курти сања дуги низ година и о чему је писао у свим стратешким документима своје партије.

"Нас то није изненадило, али нас је изненадило ћутање међународне заједнице, посебно оних институција које су одговорне за очување мира и безбедности свих грађана", рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана