Сијарто: Србија кључна држава Западног Балкана

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВЕЛИКА КАЊИЖА - Србија је кључна држава Западног Балкана и њено чланство у ЕУ-у је од стратешке важности, изјавио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, док његов хрватски колега Гордан Грлић Радман каже да томе мора да претходи рјешавање отворених питања.

„Што се тиче уласка Србије у Европску унију, желим да кажем да Мађарска проширење сматра једним од најважнијих европских политика. Мислим да без проширења ЕУ не може вратити своју снагу”, рекао је Сијарто одговарајући на питање мађарске новинарке у Великој Кањижи, у Мађарској, након сусрета са Грлић Радманом.

„Србија је кључна држава Западног Балкана, то је посве јасно, стога би њено чланство представљало велику корист за ЕУ”, истакао је мађарски министар. Нагласио је да је стабилност Западног Балкана кључна за Европу и да се она може добити „првенствено интеграцијом”, а онда је критиковао спор процес проширења као „стратешку грешку” ЕУ-а.

„У геополитици нема вакуума - ако то неће бити ЕУ, има и других кандидата”, закључио је мађарски шеф дипломације. Грлић Радман се сложио око потребе европске перспективе Западног Балкана, па тако и Србије, али је, преноси Хина, нагласио да „постоје одређена питања која оптерећују билатералне односе” Загреба и Београда на које треба дати одговоре прије подршке путу Србије ка ЕУ.

У том контексту Грлић Радман је поменуо питање несталих, побољшање положаја хрватске мањине у Србији, тако да она добије једнак статус као српска мањина у Хрватској која има загарантована места у парламенту.

"То су темељна питања - питања владавине права”, навео је Грлић Радман и додао да ће у суботу боравитиу Црној Гори где ће са црногорским колегом положити венце поводом 30. годишњице отварања логора који је, како је навео, „бацио сенку на све што је људско", у којем је било заточено преко три стотине цивила из Дубровника и околине. Жели, казао је, да се тако достојно обиељеже и логори који су били у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана