Сијарто: Нема јаке ЕУ без Србије у њој

Срна
Сијарто: Нема јаке ЕУ без Србије у њој

БЕОГРАД - Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је након састанка са министром за европске интеграције Србије Јадранком Јоксимовић у Будимпешти да нема јаке ЕУ без Србије у њој.

Он је истакао да Мађарска подржава отварање свих поглава Србије, позвавши остале чланице ЕУ да исто то подрже.

"ЕУ када говори о проширењу мисли на земље западног Балкана, а у том региону Србија је кључна земља. Дакле, без процеса проширења нема јаке ЕУ, односно без Србије нема јаке ЕУ и молимо партнере да не блокирају процес", рекао је Сијарто.

Он је навео да поједине земље чланице говоре да подржавају процес проширења, али када треба и званично да подрже ту одлуку никако да донесу, наводећи да је ту, прије свега, ријеч о скандинавским и земљама Бенелукса.

"Са једним поносним народом као што је Србија то не би смјело да се чини, да се вербално једно ради, а у дјелима друго. То је непоштовање према једном народу", рекао је Сијарто.

Према његовим ријечима, значај Балкана добија посебан нагласак усљед догађања у Авганистану, јер је то даљи проблем за Европу.

"Јер, ако људи из Авганистана крену, неће се зауставити. Турска је прва дестинација, а затим западни Балкана, гдје можемо да зауставимо миграцију", рекао је Сијарто, преноси Тањуг.

Јоксимовићева је истакла да политика проширења мора да буде кредибилна и у интересу свих, указавши да многе земље чланице сматрају да ЕУ функционише у овом обиму, а да је свака друга нова земља проблем.

"Није нам интерес да будемо другоразредна чланица, већ равноправна и то смо показали у току миграционе и ковид кризе, када смо делили вакцине и остало, у тренутку када ЕУ ништа није могла да понуди земљама региона", рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева и Сијарто су најавили заједничку сједницу влада двије земље 7. и 8. септембра у Будимпешти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана