Сијарто: Мађарска отвара нова приступна поглавља са Србијом

Танјуг
Сијарто: Мађарска отвара нова приступна поглавља са Србијом

БУДИМПЕШТА - Мађарска ће током свог предсједавања Европском унијом, које почиње 1. јула, отворити нова поглавља у приступним преговорима са Србијом и водити међувладине разговоре са свих пет кандидата за чланство Западног Балкана у оквиру својих настојања да убрза проширење ЕУ у том региону, изјавио је данас министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

Сијарто је рекао да Мађарска такође планира да затвори најмање седам поглавља са Црном Гором, отвори прва са Албанијом и усвоји преговарачки оквир са БиХ, што је, како је навео, први корак до отварања првог поглавља преговора.

- Централна Европа и западни Балкан могли би да буду мост између Истока и Запада, преко потребан за повратак сарадњи Истока и Запада заснованој на међусобном поштовању, која би могла да покаже излаз из садашње турбулентне ере прожете кризама. Мађарска је спремна да преузме ту улогу и да подржи државе Западног Балкана да поступе на сличан начин - рекао је Сијарто на конференцији Организације за економску сарадњу и развој ОЕЦД у Паризу, преноси агенција МТИ.

Он је навео да ће Мађарска такође настојати да започне суштинске разговоре са новом, како је рекао, "снажно проинтеграцијском" владом Сјеверне Македоније.

- Интеграција тих земаља је у економском, као и политичком и безбједносном интересу Мађарске - оцијенио је мађарски министар.

Према његовим речима, Мађарске инвестиције у региону достигле су 2,5 милијарди евра, а трговина је порасла четири пута од 2010. године, на преко седам милијарди евра.

- Мађарска такође помаже процес интеграције слањем стручњака и обучавањем званичника за компликовани процес придруживања - рекао је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана