Шест деценија од погибије совјетске делегације на Авали

РТ Балкан
Шест деценија од погибије совјетске делегације на Авали

БЕОГРАД - Прије тачно 60 година, 19. октобра, на обронцима Авале догодила се тешка авионска несрећа у којој је трагично страдала цијела совјетска делегација која је кренула на обиљежавање двадесетогодишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације.

У овој несрећи, живот је изгубило 18 особа, од тога осам ветерана, подсјећа "Политика".

Међу њима су били маршал Сергеј Бирјузов, херој Совјетског Савеза, генерал Владимир Жданов, херој Совјетског савеза и народни херој Југославије, генерал Иван Кравцов, начелник Војне академије тенковских јединица, генерал Николај Шкодуновић, замјеник начелника Војне академије "Фрунзе", генерал Николај Миронов, генерал Леонид Бочаров и потпуковник Григориј Шелудко.

Делегација се налазила у авиону "илјушин Ил-18", који је према реду летења требало да слети у Београд око 9.30 часова. Али, лет је каснио готово два сата. "Иљушин" се посљедњи пут на радару појавио у 11.34 часова, а посада је приликом посљедњег јављања затражила спуштање са висине од 5.000 стопа на висину од 3.000 што је одобрено. Веза је потом прекинута.

Убрзо се појавила информација да је на Авали уочена ватра.

Испоставило се да је летелица ударила у близини споменика незнаном јунаку и том приликом покосила стотине метара шуме.

Шта је проузроковало ову авионску несрећу није тачно утврђено.

Претпоставља се да је уређај за навигацију отказао, односно да је био неисправан. Али је Авала, чији се врх налази на око 500 метара, тог дана била обавијена густом маглом.

Осим чланова високе делегације, у авиону су страдали и сви други, особе и посада, а летелица је била потпуно уништена. Од ње је остала хрпа изобличеног метала. Посмртне остатке страдалих, сасвим угљенисане, није било могуће разазнати, осим дијелом, појединим посредним детаљима, преноси Танјуг.

Убрзо пошто су размере трагедије постале јасне, Скупштина града Београда донела је одлуку о проглашењу дводневне жалости.

Одржана је комеморација у Коларчевој задужбини на којој су били присутни и највиши званичници укључујући Јосипа Броза Тита, који је постхумно одликовао страдале чланове совјетске војне делегације.

На мјесту трагичне погибије подигнут је Споменик совјетским ратним ветеранима наредне 1965. године, дјело вајара Јована Кратохвила.

Уочи шест деценија трагедије на Авали, ове године читав комплекс је реновиран, чиме му је враћен изворни изглед замишљен 1965. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана