Сеничић: Још није извјесно како ћемо путовати у земље ЕУ

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - У Европској унији од данас почиње да се примјењује правило којим се дигитални ковид сертификати о вакцинацији прихватају у периоду од девет мјесеци од комплетирања примарне вакцинације, а директор Александар Сеничић каже да још није извјесно да ће све земље чланице ЕУ прихватити ту препоруку.

Сеничић је подсјетио да и прошле године када је Европска комисија дала одређене препоруке за путовања, нису их све земље чланице прихватиле. "Европска комисија је дала препоруке чланицама ЕУ да се прије свега зелени сертификати на једниствен начин ограничи за оне који су потпуно вакцинисати. Ту се мисли на оне који су примили вакцине које се примају у једној дози или оне који су примили вакцине у двије дозе, девет мјесеци од момента од када је вакцина примљена", рекао је Сеничић за ТВ Пинк.

Објашњава да се на тај начин не узима више у обзир епидемиолошка ситуација у земљи из које путник долази, већ да се искључиво води рачуна о појединачним статусу путника који улази у земље ЕУ. "Очекује се наредних дана да поједине земље ЕУ почињу да се прилагођавају овим стандардима. Не могу да кажем да ће све земље прихватити ове препоруке јер смо имали ситуацију и прошле године када је Европска комисија дала одређене препоруке, али нису се све чланице ЕУ томе прилагодиле", навео је Сеничић.

Додаје да и даље остаје нејасно да ли ћемо путовати онако како бисмо волели. Сеничић је нагласио да према новој препоруци ЕУ они који имају бустер дозу, односно три дозе вакцине, да нема ограничења трајања бустер дозе. Каже да они који су вакцинисани могу већ да планирају путовања у ЕУ, али да очекује да ће се коначне информације о начину уласка у поједине земље знати крајем фебуара, почетком марта. С друге стране, увјерен је да неће бити и неке велике разлике за невакцинисанте те да би они могли да путују са неким од негативних тестова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана