Сенатори: Честитке Србији и Косову на постизању привременог споразума

Танјуг
Сенатори: Честитке Србији и Косову на постизању привременог споразума

ВАШИНГТОН - Група америчких сенатора честитала је Београду и Приштини постизање "привременог споразума о нормализацији односа", на састанку у Бриселу 27. фебруара.

Заједничко саопштење објавили су у сриједу сенатори Крис Марфи, Џин Шахин, Пит Рикес, Том Тилис, Рон Џонсон и Крис ван Холен, а објављено је на Марфијевом сајту.

"Честитамо владама Србије и Косова на постизању привременог споразума о нормализацији односа", навели су сенатори уз оцјену да је ово значајан моменат за Београд и Приштину и да би "овај напредак могао да откључа значајне могућности за Косово и Србију, које укључују стремљење ка чланству у ЕУ и повећање економске интеграције на западном Балкану и у свијету".

"Оба лидера, међутим, сада треба да се састану и постигну споразум о имплементационом анексу, који ће понудити мапу пута ка нормализацији (односа) између две земље", сматрају сенатори.

Они кажу да су и демократе и републиканци у Сенату посвећени раду с владама у Београду и Приштини "док довршавају имплементациони анекс, и унапређењу приоритета који ће донијети мир, стабилност и напредак у региону". 

"Споразум и имплементациони анекс имају значајне импликације за шири регион - Западни Балкан - гдје знамо да (предсједник Русије Владимир) Путин настоји да подрије трансатлантско јединство и прошири руски утицај", оцјењује група сенатора.

У саопштењу се подсјећа да су Марфи, Шахин и Тилис посјетили Приштину и Београд у априлу као дио делегације америчког Конгреса, која је тада посјетила и БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана