Сенад еф. Халитовић нови реису-л-улема Исламске заједнице Србије

Танјуг
Сенад еф. Халитовић нови реису-л-улема Исламске заједнице Србије

НОВИ ПАЗАР - Актуелни предсједник Мешихата санџака и муфтија у Исламској заједници Србије (ИЗС) Сенад еф. Халитовић изабран је данас за реисул-улему (врховног поглавара) муслимана Србије.

За његов избор гласала су 102 члана Врховног сабора у проширеном саставу.  

За замјеника реисул-улеме изабран је муфтија нишки Елдин еф. Ашћерић. 

Свечана изборна сједница за новог врховног поглавара муслимана у Србији у новопазарској Хаџи Хурем односно Бор џамији почела је након обављене подневне молитве, вјерским програм и учењем одломака из Кур’ана, свете књиге муслимана. 

Изборна комисија ИЗС раније је прогласила кандидате Сенада еф. Халитовића и Мухамеда еф. Зиљкића за реисул-улему и Ениса еф. Макића и Елдина еф. Ашћерића за замјеника реисул-улеме. 

Непосредно прије почетка гласања од својих кандидатура за поглавара муслимана Србије и његовог замјеника одустали су Мухамед еф. Зиљкић и Енис еф. Макић. 

У првој изјави медијима након избора, реисул-улема Сенад еф. Халитовић навео је да су пред њим бројни изазови, а да ће приоритети у раду бити јединство међу муслиманским вјерницима у Републици Србији.  

„Радићемо на свим вриједностима на којима смо и раније радили. Нас чека много изазова. Радићемо првенствено на уједињавању свих муслимана у Србији, да напокон превазиђемо све потешкоће у којима се налазимо”, навео је реисул-улема Сенад еф. Халитовић након избора. 

Осврнуо се и на недавни избор Неџмедина еф. Шаћипија за реисул-улему који је организован у Београду.  

„Ја бих рекао да је то било проглашење, без избора. Знамо да свака институција, да озбиљне институције и установе имају своје правне акте и статуте по којима раде. Ми смо изборе спроводили девет месеци да би дошли до завршних избора. Ти њихови избори немају неку правну тежину. Ми желимо да коначно Исламска заједница профункционише као правна установа која поштује сопствене правне акте”, навео је Халитовић.  

Халитовић и Ашћерић изабрани су на позиције реису-л-улеме и заменика реису-л-улеме на петогодишњи мандате.  

Новоизабрани поглавар муслимана Србије Сенад еф. Халитовић рођен је 1979. године у Новом Пазару.  

Школовао се у Јемену, након чега се враћа у Србију где је у Исламској заједници од 2006. године обављао функције имама (теолога) и професора исламских предмета.  

Први пут је за муфтију санџачког и председника санџачког Мешихата изабран 2019. године.  

Пре тога дуги низ година бавио се хуманитарним радом. Говори тачно арапски језик. Ожењен је и отац је четворо деце. 
Од 2007. године у Србији дјелују две исламске заједнице, Исламска заједница Србије (ИЗС) и Исламска заједница у Србији (ИЗуС). 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана