Сељими негирао кривицу, Србију назвао окупатором

Срна
Сељими негирао кривицу, Србију назвао окупатором

БЕОГРАД - Један од чланова Главног штаба терористичке ОВК Реџеп Сељими негирао је данас пред Специјалним судом у Хагу кривицу у вези са оптужбама за ратне злочине на Косову и Метохији и на сјеверу Албаније.

Сељими је, на првом приступању пред судију за претходни поступак Специјализованих вијећа Косова у Хагу, тврдио да оптужница није тачна, преноси "Спутњик".

- ОВК и ја немамо везе са удруженим злочиначким подухватом који се помиње у оптужници. Борио сам се против Србије као окупатора која је мом народу нанијела само зло и геноцид. Борбу за ослобођење Косова започео сам са Агоном Јашаријем и завршио је са генералом Веслијем Кларком и НАТО" -рекао је Сељими.

Судија Николас Гију подучио је, између осталог, Сељимија и остале учеснике у поступку да не смију да откривају податке који су заштићени и тајни.

Оптужница терети Сељимија, заједно са Хашимом Тачијем, Кадријем Весељијем и Јакупом Краснићијем, у десет тачака по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности.

Они су оптужени за удружени злочиначки подухват насилног преузимања контроле над Косовом, у којем су учествовали и други припадници припадници ОВК и политички заговорници самосталности Косова, у односу на Србију.

Сељими је ухапшен 5. новембра, након чега је заједно са Тачијем и Весељијем из Приштине пребачен у Хаг и смјештен у притвор, гдје ће бити до даљег.

Тачи, Краснићи и Весељи су се јуче и у понедјељак изјаснили да нису криви за оптужбе за које их терети специјализовани тужилац Косова.

Тачи је био политички комесар и командант, Весељи шеф обавјештајне службе, Сељими главни оперативац, а Краснићи замјеник команданта и портпарол.

Пред Специјализованим вијећима у Хагу, познатим и као Суд за злочине ОВК, Сељими ће, као и остали, одговарати и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК починила на Косову и Метохији и сјеверу Албаније у периоду, који је обухваћен оптужницом, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужбама, заједно са осталима, терети се за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана