Брнабић: Надам се да одлука о ковид пасошима неће бити званична

Танјуг
Брнабић: Надам се да одлука о ковид пасошима неће бити званична

ЛАЗАРЕВАЦ- Предсједница српске Владе Ана Брнабић рекла је, коментаришући најаву Европске уније о увођењу ковид пасоша са вакцинама које су одобрене у ЕУ, да је то против свих основних европских вриједности и да то не смије да се третира као геополитичко питање.

Одговарајући на питања новинара у селу Јунковац код Лазаревца, Брнабићева је рекла да мисли да су и људи у Бриселу и свим тамошњим релевантним здравственим агенцијама свјесни чињенице да су и кинеска и руска вакцина ефикасне и безбједне.

- Не могу да верујем да само због географског поријекла тих вакцина, они могу да дискриминишу све људе који су те вакцине примили - рекла је премијерка.

Навела је да не вјерује да ће таква одлука бити донета као званична одлука ЕУ.

Али и ако буде донијета, навела је да ће грађани који су вакцинисани "Синофарм" и "Спутњик Ве" вакцином свакако моћи да путују зато што ће, додала је, држава учинити све што је потребно да обезбиједи да тестови на антитјела и ПЦР тестови буду завршени у рекордном року како би могли да путују.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да би требало сачекати коначну одлуку ЕУ о слободи кретања и евентуалним путним ограничењима у вријеме пандемије, јер има и чланица ЕУ које користе вакцине које званично није одобрила Европска агенција за лијекове.

- Обезбедићемо да се грађани који хоће да путују тестирају и добију потврде о вакцинацији, али требало би видети како ће се поставити земље у којима и даље расте број новозаражених и каква ће бити коначна одлука Брисела. Ми ћемо обезбедити да тестови буду готови већ за један до два сата - рекао је Селаковић за ТВ Прва.

Он каже да би одлука Брисела да забрани улазак грађанима који су су имунизовани вакцинама које нису одобрене у ЕУ, свакако разочарала многе, али је оценио да то неће утицати да Србија одустане од својих циљева, пута ка ЕУ и стварања друштва које ће функционисати на оним принципима на којима функционише и ЕУ.

- Угледајући се на европске принципе солидарности и слободе кретања, Србија је демонстрирала солидарност према суседним земљама, али на то се није гледало благонаклоно. Све оно што је учинила Србија учињено је да би нам свима било боље, у заједничком интересу - истакао је министар Селаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана