Селаковић: Унмик није постигао главни циљ, мир и стабилност на Косову

Агенције
Foto: Принтскрин

ЊУЈОРК- Министар спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је у обраћању Савјету безбједности УН да Србија високо цијени активности Унмика на Косову, али да мисија још није постигла свој главни циљ, миран и нормалан живот за све грађане у јужној покрајини.

"Нажалост, последњих неколико месеци нису донијели више стабилности и ситуација у покрајини није таква каква је приказана у извештају. Једнострани потези Приштине наставили су да свесно и систематски доприносе етничким подјелама и доприносе дискриминацији неалбанске популације. Према нашим сазнањима, забележено је 105 етнички мотивисаних инцидената од почетка године", истакао је Селаковић.

Према његовим ријечима, приступ Приштине је проблематичан, јер неодговорно понашање Приштине саботира напоре, не само Београда, већ и ЕУ и других актера међународне заједнице.

Селаковић је скренуо пажњу на екстремно неодговорно понашање Приштине, која примјењује такозвану политику реципроцитета и тиме демонстрира недостатак воље да се нађе било какво компромисно рјешење.

Министар спољних послова Србије нагласио је да привремене институције у Приштини систематски раде на томе да избришу и културну и националну разноликост која је преостала на Косову и Метохији.

Шеф Унмика Каролина Зијаде је прије Селаковићевог обраћања представила извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о ситуацији на Косову и Метохији Савјету безбједности УН и поручила је на почетку обраћања амбасадорима чланица Савјета безбједности УН да ће наставити да пружа сву могућу подршку дијалогу Београда и Приштине

На Косову и Метохији у протеклих шест мјесеци било је ескалације у политичкој реторици између Приштине и Београда, уз неколико акутних тензија на терену, што је пријетило да поништи резултате дијалога, наведено је у извјештају генералног секретара УН Антонија Гутережа

Генерални секретар УН је у свом редовном полугодишњем извјештају упозорио да тензије и оштра реторика одсликавају крхко стање на Косову и Метохији, наводећи да је мир превладао захваљујући широкој дипломатској активности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана