Селаковић: Срби у Хрватској и даље стигматизовани

Срна
Селаковић: Срби у Хрватској и даље стигматизовани

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да се Срби у Хрватској, упркос датим гаранцијама, и даље неријетко осећају дискриминисано и стигматизовано, али да је Србија искрено заинтересована за унапређење свеукупних односа са Загребом на равноправној основи и без условљавања.

Селаковић је, учествујући на видео-конференцији "Ердутски споразум 25 година касније: поуке за садашњост и будућност", оцијенио да је потписивањем тог споразума надвладао разум и жеља за миром.

Он је подсјетио да се Хрватска овим споразумом обавезала на гарантовање свих мањинских и других права припадницима српске заједнице који су остали да живе на простору источне Славоније, Барање и западног Срема, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Иако су бројни позитивни ефекти Ердутског споразума, не могу а да не укажем да за ових 25 година српској мањини у Хрватској није у пуној мери омогућено да оствари своја права предвиђена, како овим актом, тако и хрватским законима - рекао је Селаковић.

Он је скренуо пажњу на постојање негативне опште атмосфере према Србима у Хрватској, што онемогућује њихову пуну интеграцију у хрватско друштво, те указао да је у неким срединама у Хрватској и даље присутан и веома видљив отпор употреби српског језика и писма и рјешавању основних егзистенцијалних проблема Срба у руралним подручјима Хрватске.

Према његовим ријечима, невјероватно је да поједини локални органи доносе акте који су у супротности са Уставом и позитивним законодавством Хрватске, али и са међународно преузетим обавезама, међу којима треба издвојити Европску повељу о регионалним или мањинским језицима.

- Непризнавање минималног језичког плурализма и одсуство толеранције у досадашњем периоду представљало је озбиљан проблем. Кампања за проглашавање ћириличког писма агресорским додатно је отежала остваривање права на образовање и појачала стигматизацију Срба у Хрватској - каже Селаковић.

Он је истакао да Србија националне мањине Срба у Хрватској и Хрвата у Србији види као мост који спаја и као факторе који у великој мјери могу допринијети додатном развоју двије државе и друштава, али и свеукупних српско-хрватских односа.

Селаковић је подсјетио на све што је Србија урадила за поштовање права хрватске мањине, од обезбјеђивања 600.000 евра за откуп родне куће бана Јелачића у Новом Саду, до оснивања лектората на хрватском језику, обнављања домова културе...

Селаковић је истакао да су политички односи Србије и Хрватске од посебне важности за очување стабилности у цијелом региону.

Он је нагласио да је Србија суштински и искрено заинтересована за унапређење сарадње и развијање свеукупних односа са Хрватском, на равноправној основи и без условљавања.

- Уколико се обе стране определе за уздржавање од запаљиве реторике, за осуду говора мржње и етнички мотивисаних напада, за промоцију антифашизма и мултиетничности као богатства, тиме би се знатно утицало на смањење негативних појава и стварање позитивне климе у нашим земљама - оцијенио је Селаковић.

Он је истакао да Србима и Хрватима није тешко да дођу до онога што ће их раздвајати, али да су политичке елите дужне да, у интересу својих грађана и будућих генерација, трагају непрестано за заједничким интересима оба народа.

- Како буду стасавале нове генерације неоптерећене прошлошћу тако ћемо бити способнији да решавамо проблеме - нагласио је Селаковић.

На панелу, на којем је говорио Селаковић, учествовали су и шеф хрватске дипломатије Горан Грлић Радман и предсједник СДСС-а Милорад Пуповац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана