Селаковић: Срби плаћали највећу цијену слободе, али бирали исправну страну

Срна
Селаковић: Срби плаћали највећу цијену слободе, али бирали исправну страну

БЕОГРАД - Срби и Србија знају шта значи борити се за слободу отаџбине, а у великим ратовима су бирали исправну страну, иако су плаћали највећу цијену мира и слободе, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

На свечаном отварању 30. Генералне скупштине Свјетске федерације ветерана у Београду, обраћајући се као изасланик предсједника Србије, Селаковић је истакао да се Срби на Косову и Метохији и данас суочавају са терором и морају да бране своја огњишта.

“Срби опет морају да бране своје право да мирно живе у својој држави”, рекао је Селаковић.

Он је навео да је Србија јака колико су јаки њена економија и војска, да своје не да, а ни туђе неће, и да је спремна да брани слободу и мир.

Селаковић је подсјетио да су спољна политика Србије и војна неутралност, те залагање за мир и стабилност, високо вредноване од стране читавог слободољубивог свијета.

Он је поручио да је боље 100 година преговарати него један дан ратовати, те оцијенио да би се ратне страхоте лакше избјегавале да се више слуша ријеч ветерана који су их преживјели.

“Дубоко сам уверен да, иако долазимо из разних страна света, различитих нација, вера језика и култура, исти смо у љубави према отаџбини, и имамо исти циљ да чувамо мир и бранимо слободу”, рекао је он.

Чињеницу да су СУБНОР и Београд домаћини овог скупа други пут послије 70 година, Селаковић је оцијенио као признање Србији која држи своја врата отворена свима.

Предсједник Свјетске федерације ветерана Дан Виго Бергтун је оцијенио да је битно да ветерани могу с поштовањем да размијене мишљења упркос различитим ставовима у вријеме појачане поларизације, те да разговарају како да се изборе са разликама.

Он је истакао да они који су учествовали у рату и ветерани, имају право да подигну глас против нових агресија и ратова, а ветеранима поручио да је важно да и у овој мисији борбе против сукоба и ратова стоје раме уз раме, једни за друге, солидарно.

“Наша мисија је да се побринемо за ветеране и да се не десе нове жртве ратова”, рекао је Бергтун, на чији позив је минутом ћутања одата почаст свим жртвама ратова и оружаних конфликата.

Предсједник СУБНОР-а Видосав Ковачевић је рекао у обраћању да је српски народ тешко страдао у оба свјетска рата, као и другим углавном ослободилачким и одбрамбеним ратовима, али је на крају стајао у строју побједника и био на правој страни историје и да има свако право да буде у строју организације ветерана које се боре за мир.

Ковачевић је указао на појаву ревизије историје 20. вијека, у којој се некад знало да је антифашизам побиједио фашизам и нацизам.

“Морамо се вратити прослави победе доброг над злом”, рекао је Ковачевић.

Хју Милрој из федерације ветерана је рекао да треба искористити могућности да људи чије су животе обележиле страхоте рата, помогну у спречавању коришћења непотребне силе у сукобима и етничким кризама, те учествују у ојачавању интеграција, пренијели су београдски медији.

Скуп је почео химном “Боже правде”, а изложене су и српске војне заставе.

Поздрави су упућени одсутном народном хероју Петру Матићу Дулету који је са 103 године најстарији борац Југославије.

Свјетска федерација ветерана са више од 60 милиона окупљених је највеће удружење тог типа на свијету.

На скупу у Дому Гарде, на Топчидеру, који се одржава под покровитељством предсједника Србије, представници ветерана ће до 10. марта разговарати о здрављу и добробити те популације, миру и безбједности.

Тим поводом у Србију је дошло 113 делегата из 40 земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана