Селаковић отворио конзулат Србије у Охриду

Срна
Селаковић отворио конзулат Србије у Охриду

БЕОГРАД/ОХРИД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић отворио је данас конзулат Србије у Охриду, у Сјеверној Македонији, на чијем челу ће бити почасни конзул Михајло Филев.

Селаковић је навео да ће овај конзулат пружити додатни подстрек унапређењу свестране сарадње Србије са Сјеверном Македонијом.

Он је подсјетио становници Охрида помагали српској војсци у Првом свјетском рату, као и да је научник Михајло Пупин донирао велико звоно једној од цркава у Охриду, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селаковић је указао на добру билатералну сарадњу Србије и Сјеверне Македоније на политичком нивоу, као и у области културе, туризма, али и на пољу јачања економских веза и односа.

“Оно што данас радимо, једног дана ће бити историја, а на историју не можемо да утичемо. Трудићемо се да та историја буде прожета и миром и стабилношћу и толеранцијом и пријатељским односима”, рекао је Селаковић.

Он је констатовао да су билатерални односи двије државе традиционално добри у многим сегментима, и да нису само притељски већ и братски, те да су утемељени на заједничкој историји и блиским везама два народа, али и на заједничкој опредијељености за будућност.

Селаковић је напоменуо да су приоритети спољне политике Србије сарадња са сусједним земљама, очување мира и стабилност у региону, тежња пуноправном чланству у ЕУ.

Он је указао на иницијативу “Отворени Балкан”, гдје су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија изразиле заједничку жељу за сарадњом.

Селаковића је навео да је највећа снага ове иницијативе у чињеници да она потиче од народа западног Балкана, који су препознали неопходност међусобне сарадње и повезивања.

Министар културе Сјеверне Македоније Бисера Костадиновска је поздравила отварање конзулата и истакла да је то још једна потврда унапређења односа између двије земље, које одлично сарађују на пољу културе, те најавила да ће ускоро бити потписан нови споразум о културној сарадњи.

Почасни конзул Михајло Филев рекао је да је отварање конзулата подвиг који ће довести до унапређења односа два братска народа, као и да ће његова највећа одговорност бити рад на томе.

Свечаном отварању Конзулата Србије у Охриду присуствовали су представници Владе Сјеверне Македоније, представници Срба у тој земљи, дипломатског кора и угледни представници културне и пословне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана