Селаковић: Нота Загреба најбесмисленија до сада

Танјуг
Селаковић: Нота Загреба најбесмисленија до сада

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оцијенио је да је једна од најглупљих и најбесмилсенијих протестних нота она коју је Хрватска послала Србији зато што је на друштвеним мрежама неко нешто ружно написао против одређених припадника хвратске националне мањине у Србији.

Он је рекао да је то најбесмисленија нота коју је Београд до сада примио, будући да се у самој Хрватској без ичијег реаговања чују увреде на рачун представника Србије, па и њених грађана.

"То је једна од најглупљих и најбесмисленијих нота које смо до сада примили, јер је реч о нечијим ставовима, можда претњама, изливима ружних осећања људи на друштвеним мрежама, док се у исто време, у званичним средствима информисања у Хрватској, против највиших државних функционера Србије износе најмонструозније и најбруталније увреде", навео је Селаковић.

Он је подсјетио да се у Хрватској, прије свега, за предсједника Србије Александра Вучића, али и за цијели српски народ, чују увреде, а да хрватски органи власти на такво изражавање о шефу једне стране државе ћуте.

"Да би нам, онда, после само неколико дана, послали протестну ноту у којој траже извештај поводом кривичних пријава које су поднете зато што је на друштвеним мрежама неки несрећник нешто ружно написао против одређених припадника хвратске националне мањине у Србији", рекао је Селаковић за Тањуг.

Селаковић је навео да државни органи Србије поступају у складу са законом и штите свачији интегритет, тако да свако у Србији може да се осјећа сигурно.

"Али, немојте да нам вређате здрав разум", поручио је Селаковић.

Он је подсјетио да је Србија много пута раније оћутала на глупе провокације друге стране, али сада неће.

"Није било довољно што сте нас провоцирали, није било довољно што сте нам председника назвали екстремно искомплексираним психопатом, као и све који гласају за њега, него нам још упућујете протестну ноту. На овакве ствари, Србија ће увек реаговати штитећи свој државни и национални интерес и своје достојанство", рекао је Селаковић.

Хрватска је упутила протестну ноту Србији, због, како је наведено, бројних пријетњи, застрашивања и увреда на рачун представника хрватске националне мањине у Србији путем друштвених мрежа, након захтјева да се хрватски језик уведе у службену употребу у Војводини.

Београдски медији су објавили да је мушкарац који је пријетио предсједници Хрватског националног вијећа у Србији ухапшен и да је поријеклом из Хрватске.

Прије неколико дана град Суботица је одлучио да у службену употребу у том граду уведе и буњевачки језик, што је наишло на противљење хрватске заједнице у Војводини, која је одмах затражила да се хрватски као службени језик уведе у цијелој Војводини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана