Селаковић: Њемачки нацисти су били згрожени Јасеновцем

Танјуг
Селаковић: Њемачки нацисти су били згрожени Јасеновцем

БЕОГРАД- Њемачки нацисти згражавали су се оним шта су хрватски нацисти радили Србима у Јасеновцу и тиме колико су их убили, рекао је данас министар спољних послова Србије Никола Селаковић реагујући на изјаву предсједника Хрватске Зорана Милановића да су "Срби убијани у Јасеновцу, јер су пружали отпор, због чега су били третирани као непријатељи".

- Бомбастичне изјаве и напади на председника Хрватске би могли да доносе ситне политичке поене и популарност, али то није поента. Када стварно видимо да ли је нешто од овога што је Милановић говорио тачно, али ја сам уверен да није, јер сам учио, слушао и видео истину, овакве приче треба да буду озбиљан мотив, подстицај свима нама да научимо што више о чудовишној, одвратној, нацистичкој држави НДХ. Јасеновац је био машинерија зла, то је била машина, фабрика смрти - рекао је Селаковић гостујући на ТВ Прва.

Он је нагласио да су дешавања током Другом светског рата имала позадину.

-То је последица једне усташке идеологије, која је кулминирала у Другом светском рату. НДХ је спроводила доследно ''правило трећине'' - побити трећину Срба, другу трећину покатоличити, трећу протерати. Милановић каже, ''пружали су отпор''. Ко је пружао отпор? Жене и деца? Старац Вукашин Мандрапа, наш симбол страдања? Зашто је убијен Сава Шумановић, један од најбољих српских сликара? Одсекли су му једну, другу руку, па га убили. Да не би пружао отпор. То је била политика НДХ према Србима, које је, према усташкој идеологији, требало збрисати са лица земље - изјавио је Селаковић.

Српски министар је рекао да су убијања Срба почела и прије Јасеновца.

-Срби су убијани и пре Јасеновца током Другог светског рата, бацани у јаме, а у Јасеновцу су кренула масовна убијања. Када пратите случај Дијане Будисављевић, видите да је жена приметила једну ствар - најгори третман против којих је НДХ имала су српска деца. Јеврејска деца су могла да добијају пакете, српска нису могла ни то. Умањују се бројке убијених, а специјални Хитлеров изасланик у НДХ је рекао колико је људи убијено - навео је Селаковић.

За њега је филм "Дара из Јасеновца" каже „озбиљан и одличан филм, из кога наша деца треба да виде историју, јер то не треба да се заборави никада“.

-Не сме се заборавити смрт једне особе, а не неколико стотина хиљада људи - поручио је Селаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана