Селаковић: Недопустиво да у оптужницама против ОВК нема злочина над новинарима

Срна
Селаковић: Недопустиво да у оптужницама против ОВК нема злочина над новинарима

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је на Свјетској конференцији о слободи медија пренио упозорење Удружења новинара Србије /УНС/ и Комисије за истраживање убистава новинара да је недопустиво да се у оптужницама против лидера такозване ОВК не помињу злочини над новинарима.

Селаковић је на конференцији путем видео-линка, коју су заједнички организовали Унеско и Холандија, предочио податке УНС-а да је од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији убијено и нестало 17 српских и албанских новинара и медијских радника.

Он је навео да се њихова имена налазе на сајту УНС-а и да опомињу да починиоци не смију остати некажњени, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

У свом излагању Селаковић је навео да је Србија свјесна значаја и улоге слободе медија у изградњи политички напредног друштва, у којем ће се досљедно поштовати грађанске слободе.

"Напад на медијске посленике сматрамо и ударом на темеље друштва, односно озбиљном претњом напорима да градимо и унапређујемо друштво по мери свих", додао је он.

Селаковић је подсјетио да је Влада Србије недавно усвојила Акциони план за медијску стратегију и донијела одлуку о образовању Радне групе за безбједност и заштиту новинара.

У раду те радне групе ће учествовати и представници Кабинета премијера Србије и неколико министарстава и тужилаштва, као и представници ЕУ и ОЕБС-а, те представници новинарских удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана