Селаковић: Не може се рећи да су Срби проблем у БиХ, а имати за циљ укидање Српске

Срна
Foto: Анадолија

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да није коректна ситуација у којој се Срби истичу као проблем у БиХ и све најцрње се говори о Републици Српској, док са друге стране један други конститутивни народ у БиХ истиче да му је главни политички циљ укидање Српске.

" Није фер и није коректно да имате ситуацију у којој ће се сви обрушити на Републику Српску и о њој говорити све најгоре и најцрње могуће, а имате један конститутивни народ који не хиљадама, не десетинама, него стотинама хиљада пута наступа према тој истој Српској на начин где је недвосмислено и јасно стављено до знања да им је једини и главни политички циљ да се укине Српска " рекао је Селаковић.

Он је навео да је међу тим циљевима и да се укине конститутивност српског народа, те подсјетио да се један конституивни народ о томе изјашњава у својим политичким декларацијама и програмским документима својих политичких партија.

" Онда видите да није то проблем у коме имате једног изазивача " изјавио је Селаковић за Б92.

Селаковић је указао да проблеми у БиХ свакако постоје, али и као резултат једног вишегодишњег одсуства било каквог одговора на апеле предсједника Србије Александра Вучића на ситуацију у БиХ.

Он је подсјетио да је од 2017. до 2020. године, као Вучићев генерални секретар, небројено пута присуствовао састанцима Вучића са страним званичницима, те да готово није било ниједног на којем Вучић, као неко ко озбиљно и добро познаје регион, није упозоравао саговорнике на проблеме са којима се суочава БиХ.

" Али, били смо у ситуацији да видимо да реакције на то на шта је он скретао пажњу одсуствују, да их нема, да изостају " рекао је Селаковић.

Он је подсјетио да је позиција Србије по питању БиХ веома јасна, односно да поштује територијални интегритет БиХ и интегритет Републике Српске, зато што је потписник и гарант Дејтонског мировног споразума.

" Дејтон није само споразум о миру, већ у оквиру њега се у виду анекса налази и Устав БиХ, који је успоставио уставноправни систем БиХ, коју поштујемо, чији интегритет поштујемо, а са једним ентитетом те земље, Републиком Српском, имамо и споразум о специјалним паралелним везама " навео је Селаковић.

Према његовим ријечима, Србији је важно да у региону сачува мир и стабилност, јер само тако се може економски развијати и напредовати.

" Када је ријеч о БиХ, са њом желимо да имамо најбоље односе. Са Бошњацима као народом ми желимо најбоље могуће односе, јер Бошњаци не живе са Србима само у БиХ, него и у Србији и за нас је такав приступ рјешавања проблема кључни " истакао је Селаковић.

А што се тиче било каквих договора и проблему у БиХ, Селаковић је напоменуо да је све оно око чега се договоре три конститутивна народа и два ентитета, за Србију светиња и то ће поштовати и за то ће се борити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана