Селаковић и Pендаровски присуствовали литургији у Прохору Пчињскоm

Срна
Селаковић и Pендаровски присуствовали литургији у Прохору Пчињскоm

БЕОГРАД, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски присуствовали су јутрос илинданској литургији у манастиру Прохор Пчињски, коју су први пут након више деценија заједно служили српски и македонски свештеници.

Селаковићу је, у знак захвалности за организовање обиљежавања 950 година древног манастира, уручен Орден Прохор Пчињски

. Он је истакао да ово признање свједочи и политику Србије која је опредијељења за јачање политике добросусједства, сарадње и заједничког живота, преноси РТС

. "Као што је то у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", коју је председник Србије Александар Вучић иницирао са председницима влада Северне Македоније и Албаније, тако се трудимо да покажемо колико је дух толеранције и пријатељства нешто што ће увек надјачавати дух нетолеранције и непријатељстава", изјавио је Селаковић.

Илиндан је значајан датум за Сјеверну Македонију, јер је 1903. године на данашњи дан био подигнут устанак против османлијске власти, а 1944. године је одржано прво засједање АСНОМ-а. Манастир Свети Прохор Пчињски подигнут је у 11. вијеку.

Саградио га је визанстијски цар Диоген, у знак захвалности Светом Прохору Пчињском, који му је прорекао да ће бити цар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана