Селаковић и Чавушоглу: Велика жеља за трилатералом са БиХ

Срна
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД- Србија и Турска су досљедне у поштовању територијалног интегритета БиХ и Дејтонског мировног споразума, а имају велику жељу и спремне су да остваре трилатералу Србије, Турске и БиХ, поручили су након састанка у Београду министри спољних послова Србије и Турске Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу.

Чавушоглу је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да је важна улога Србије за ситуацију у БиХ, али и стабилност у цијелом региону, као и да ће Турска наставити да подржава дијалог Београда и Приштине и да је одлучна да одржи најбоље односе са Србијом.

Селаковић је навео да је на састанку било ријечи о ситуацији у свијету и региону, сарадњи у региону коју Турска препознаје и у иницијативи "Отворени Балкан", као и о БиХ.

"Разговарали смо и о ситуацији у БиХ и афирмисали смо наш доследан став о поштовању територијалног интегритета БиХ, али и поштовању Дејтонског споразума", рекао је Селаковић.

Он је поновио да су за Србију једино прихватљива рјешења која долазе путем дијалога, уз сагласност сва три народа у БиХ.

Селаковић је захвалио за подршку коју Турска пружа наставку дијалога Београда и Приштине, те додао да су размијењена мишљења о економској сарадњи, наставку пројеката, инвестицијама у области енергетике, културне сарадње, али и о регионалним темама за које Србија и Турска дијеле интересовање, пренијели су београдски медији.

Он је рекао да су разговарали о инфраструктурним пројектима који су кључни за регион и помирење у региону, попут ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, у чијем финансирању ће учествовати и Турска, али и о магистралним путевима Нови Пазар - Тутин, Тутин-Сјеница.

Два министра су нагласила да су руководства Србије и Турске одлучна да раде на унапређивању иначе одличних билатералних и економских односа, док је Селаковић је нагласио да је овај сусрет био прилика да се унаприједе свеобухватни пријатељски односи, којима у највећој мјери замајац даје лични однос два предсједника - Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

Они су указали да су економски односи двије државе на свом врхунцу и да је економско-трговинска размјена прешла ниво од двије милијарде евра на годишњем нивоу.

Говорећи о рату у Украјини, Селаковић и Чавушоглу изразили су посвећеност миру и наду да ће до постизања мира доћи што прије.

Са Чавушоглуом су се одвојено састали и премијер Ана Брнабић и предсједник парламента Србије Ивица Дачић.

Брнабићева је навела да су односи Србије и Турске на највишем нивоу и да је важно да економска сарадња двије земље расте, док је Чавушоглу указао да је Србија кључна земља за стабилност региона и да је Анкара спремна да пружи сву могућу помоћ сарадњи у региону, саопштено је из Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана