Селаковић, Чавушоглу: Циљ да трговинска размјена досегне ниво од пет милијарди долара

Срна
Селаковић, Чавушоглу: Циљ да трговинска размјена досегне ниво од пет милијарди долара

БЕОГРАД - Односи Србије и Турске су изванредни, али тежимо њиховом даљем јачању како би остварили заједнички циљ - да трговинска размјена достигне ниво од пет милијарди долара, поручили су министри иностраних послова двије земље Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу послије састанка у Београду.

Селаковић и Чавушоглу данас су потписали Меморандум о разумијевању, а сутра ће заједно отворити Генерални конзулат Турске у Новом Пазару, што је, према заједничкој оцјени, још једна потврда одличних односа и нивоа повјерења између двије земље.

"Сарадња Србије и Турске је на највишем нивоу у савременој историји, захваљујући одличним личним односима двојице председника Александра Вучића и Реджепа Тајипа Ердогана, а Србија је отворена за даље јачање билатералних односа", рекао је Селаковић на заједничкој конференцији за новинаре.

Шеф српске дипломатије истакао је да су Србија и Турска прошле године забиљежиле рекордну спољнотрговинску размјену од 1,32 милијарде евра, напомињући да је тај резултат остварен у условима пандемије.

Према његовим ријечима, обим размјене је порастао петоструко у посљедњих десет година, а Србија и Турска, како тврди, сигурним корацима иду ка још вишем нивоу трговинске размјене.

Чавушоглу је нагласио да су значајно порасла и турска улагањау Србију, наводећи да су прије десет година износила милион долара, а да њихова вриједност сада премашује 250 милиона долара.

"Турске власти сигурно ће подстаћи нова улагања у Србију, чијим властима сам захвалан због тога што су компанијама из Турске пружиле прилику да послују на српском тржишту", рекао је Чавушоглу.

Говорећи о ситуацији у региону, он је навео да су обје земље свјесне своје улоге, као и да имају исти став, а то је залагање за стабилност, мир и економски просперитет.

Чавушоглу је открио да је на његовим састанцима са званичницима Србије било ријечи и о могућности одржавања трилатералних састанака Србије и Турске са другим земљама, са којима су раније одржавни такви самити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана