Селаковић: Аустроугарска политика систематски негирала право Срба на национални идентитет

Срна
Селаковић: Аустроугарска политика систематски негирала право Срба на национални идентитет

БЕОГРАД - Министар за рад, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић изјавио је да Гаврило Принцип није био терориста већ тираноубица, те да је аустроугарска политика у БиХ систематски негирала право српског народа на национални идентитет и опредјељење.

На то да је аустроугарски престолонасљедник био тиранин, каже Селаковић, указује понашање аустроугарске царевине према српском народу у БиХ, чињеница да су Срби без правог и правног основа затварани, да им је имовина одузимана и да су малтретирани у затворима.

"Несумњиво је, када се говор о Гаврилу Принципу, да је реч о тираноубици, а не о терористи. Они којима је ближи онај који је страдао у атентату, никада неће прихватити да је њихов престолонаследник био тиранин", рекао је Селаковић за београдске "Вечерње новости".

Он је додао да је аустроугарска званична политика у БиХ систематски почела да негира право српског народа на национални идентитет и опредјељење намећући идеологију бошњаштва аустроугарског министра финансија Бењамина Калаја.

Према његовим ријечима, упорно је радила на етничком инжењерингу и на насељавању неаутохтоног народа, па је јасно да је циљ био промјена слике тог простора у којој је српско осјећање преовладавало.

Селаковић је рекао да је група младих људи сматрала да ће посљедице тиранске власти бити окончане онога тренутка када изврше атентат на престолонасљедника, који је намјерно, знајући значај Видовдана за Србе, дошао на војне маневре у околини Сарајева и тиме Србима гурнуо прст у око.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана