Селаковић: 11. новембар је Дан побједе за Србе

танјуг
Foto: танјуг

СОЛУН - Министар спољних послова Никола Селаковић, изјавио је данас, поводом 11. новембра, Дана примирја, да је тај дан за Србе Дан побједе и дан када се српски народ златним словима уписао у књигу свјетске историје.

Министар Селаковић положио је вијенац и одао пошту палим српским војницима у Првом свјетском рату на Српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну.

Полагању вијенца присуствовали су и директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон и представници Генералног конзулата Србије у Солуну.

Селаковић је истакао да је 11. новембар датум кога треба с поносом да се сјећамо због огромних жртава коии је српски народ поднио у борби за слободу и част.

"На нама свима који долазимо овде је да чувамо успомену на данашњи дан, али не као на Дан примирја, како га слави цела Евфропа, већ као Дан победе. Наш народ и држава су победили", рекао је Селаковић.

Он је подсјетио да је Србија у Првом свјетском рату имала 1.247.435 жртава, не освајајући и не поробљавајући, већ ослобађајући и штитећи своју част и слободу.

Селаковић је истакао да Српско војничко гробље Зејтинлик има посебно мјесто у нашој историји.

"Зејтинлик је једно од српских светилишта на које сваки Србин и Српкиња треба да дођу бар једном и да доводе своју децу, да виде коју смо цену платили за своју слободу да би смо данас живели у слободној и сувереној држави. На то морамо да се подсећамо често зато што на овом месту почива преко 8.000 најбољих српских синова из свих крајева у којима су Срби живели и у којима данас живе, који нису дочекали тренутак слободе, али су своје младе животе узидали у ту нашу националну грађевину у којој ми данас живимо", поручио је Селаковић.

Он је нагласио да су се наши преци борили пушкама и бајонетима, али да ми треба да се боримо памећу и мудрошћу да очувамо оно што су они одбранили и ослободили.

Министар Селаковић је у Књигу утисака у крипти гробља уписао: "Нека је вечна слава див-јунацима, најхрабријим синовима српског народа који на прагу отаџбине положише живот за част и слободу Србије и Српства".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана