Шеклер: Епидемија се шири из спортских хала и са великих прослава

Срна
Foto: tvarenasport.com

БЕОГРАД - Спортске сале у којима се организују спортски и други догађаји без икаквих епидемиолошких мјера и велике прославе гдје нико не носи маске, главна су жаришта епидемије, упозорио је вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.”

Када видимо велика весеља, испраћаје у војску, прославе приватног типа где долази гомила људи, а нико не носи маске, то изазива једну врсту ината од људи, поготово када се објаве снимци на интернету. Када то виде људи кажу -жЗашто бих ја носио маскуж”, објаснио је Шеклер.

Истичући да закон мора да важи за све и да терет мјера не треба да буде само на обичним људима, Шеклер сматра да би требало увести ковид пропуснице, поготово ако број новозаражених настави да расте садашњим темпом.

“Не можете да пустите да на утакмици, зато што игра репрезентација, буде 20.000 људи и да је свеједно ко је дошао и како је ушао. Ушли би навијачи по неким принципима, а то би био начин да се промовишу ковид пропуснице и да се на делу покаже да то може да функционише”, рекао је Шеклер за РТС.

Он сматра да је вакцинација једино рјешење без обзира на то што може да се чује аргумент да Израел има високу стопу вакцинације и да у тој земљи дају и трећу дозу, па имају имају велики број заражених корона вирусом.

“Они који се питају шта то Израелу вреди, треба да знају да је у тој земљи растерећен здравствени систем и да нема умрлих”, објаснио је Шеклер.

Према његовим ријечима, поента вакцинације није у томе да се нико не разболи, него да што мање људи буде у ризику за сопствени живот или да изгуби живот, а да послије тога стиче имунитет и да временом што боље може да поднесе контакт са вирусом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана