СБ УН о Космету: Русија упозорила да се ситуација погоршава, САД тражиле смањење тензија

Танјуг
СБ УН о Космету: Русија упозорила да се ситуација погоршава, САД тражиле смањење тензија

ЊУЈОРК - Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је синоћ да се безбједносна ситуација на Косову и Метохији погоршава и да захтијева пажњу Савјета безбједности УН и међународне заједнице.

Небензја је оцијенио да је Косово и даље главно жариште тензија на Балкану, док се, како је рекао, охрабрује атмосфера мржње према Србима, а западне земље понашају као да Резолуција 1244 не постоји.

Он је на седници СБУН додао да Русија подржава мисију УН на КиМ и истакао да се Русија залаже за међусобно прихватљиво рјешење за Београд и Приштину.

-Настављају да припремају такозване алтернативне опције за решење ситуације у корист Приштине - истакао је Небензја и као примјер навео недавни француско-њемачки приједлог јрешења који, како је рекао, постоји да би Београд прихватио Косово као државу.

Он је оцијенио да је статусно неутрална позиција Брисела доведена у питање и подсјетио да је 2013. године договорено да се успостави Заједница српских општина.

-То би на прихватљив начин осигурало права Срба који живе на Косову. Али Приштина то одбија да примијени, тврдећи да су Срби најзаштићенија национална мањина у Европи. У стварности, нико није ни покушао да натјера косовске власти да примијене договоре, чак ни ЕУ као медијатор - рекао је Небензја.

Небензја је указао да је процес системског нарушавања права српског становништва почео 1999. године.

-И свих ових година смо свједоци етничког чишћења које се одвија - поручио је Небензја.

Он је истакао да се број Срба, након више од 20 година, драстично смањио јужно од Ибра и да су остале само мале српске енклаве које, како је нагласио, не могу да бране своја права.

Као примјер навео је да је прије сукоба на КиМ у Приштини било 40.000 Срба, а сада их је једва 1.000.

-Једина област где су Срби у већини је на сјеверу Косова, али приштинске власти, предвођене (премијером привремених косовских институција Аљбином) Куртијем, покушавају да достигну нове висине у вршењу притиска над Србима, стварајући немогуће услове за живот - навео је Небензја.

Он је нагласио да Приштина наставља са застрашивањем подручја насељених Србима, као и да се угрожава њихова имовина и вјерска мјеста, а као пример навео манастир Високи Дечани, који се налази на листи угрожене баштине Унеска.

Небензја је подсјетио и на забрану неутралних регистарских таблица и указао да 31. октобра истиче рок за пререгистрацију возила.

Указао је и на кршење Резолуције 1244 и формирање косовске војске и навео да Приштина и даље захтијева да Запад обезбеди војну подршку.

Небензја је министарку спољних послова привремених приштинских институција Донику Гервалу-Шварц позвао да се концентрише на ситуацију на КиМ, умјесто што говори о политици Србије.

Генг: Кина осуђује унилатералне потезе Приштине

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг изјавио је пред Савјетом безбједности УН да су од јуна ове године приштинске власти спровеле унилатералне мјере које су довеле до велике дестабилизације на сјеверу КиМ, укључујући и наметање одлуке о регистарским таблицама и личним картама.

Генг је, на сједници СБ УН посвећеној КиМ, нагласио Кина осуђује такве потезе и да они, поред нарушавања односа Београда и Приштине, доводе до нестабилности на цијелом западном Балкану.

Он је додао да Кина позива обе стране да под покровитељством ЕУ приступе дијалогу и да избјегну унилатералне потезе.

-Приштина такође треба да у складу са ранијим споразумима спроведе одлуку о оснивању Заједнице српских општина - навео је Генг и поновио да Кина има јасан став који подразумијева пуно поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Индијски амбасадор је своје обраћање почео подсјећањем да његова земља у потпуности подржава територијални интегритет и суверениутет Србије.

Он је позвао обе стране да уложе додатне напоре како би дошло до напретка у дијалогу.

Представник Индије је истакао и да је потребно уложити додатне напоре на проналаску несталих.

Амбасадор САД:Београд и Приштина да избјегавају тензије,важна стабилност

Амерички амбасадор Роберт Вуд на сједници Савјета безбједности Уједињених нација изјавио је да је стабилност од суштинске важности на западном Балкану и да зато охрабрују Београд и Приштину да смање тензије и да избегавају запаљиву реторику.

-Апелујемо да обе стране раде са ЕУ и САД и избјегну тензије око таблица - рекао је Вуд.

Он је истакао важност дијалога као и обостраног признања.

-Путем дијалога под окриљем Европске уније, Београд и Приштина су потписали неколико споразума. Ријешили су питање докумената, вјерујемо да ће се решити и регистранске таблице. Такође, подржавамо договорену имплементацију енергетске мапе пута - додао је амерички представник.

Он је додао су САД посвећене очувању мира на западном Балкану а, како је рекао, "посебно у вријеме руске инвазије на Украјину".

Рекао је и да ће САД наставити са европским партнерима да ствара мултиентичку средину на Косову, да помогне у развоју демократије и владавина права, као и да подржавају косовски пут ка европским и евроатлантским интеграцијама и европски пут свих земаља западног Балкана.

Према његовим ријечима, сједнице СБ УН не треба да се одржавају на шест мјесеци, већ једном годишње, а како је рекао, Америка је разочарана што СБ није кренуо ка укидању УНМИК-а.

-Овај савјет има приоритетнија питања да ријеши и ресурси су ограничени. Апелујемо на Савјет безбједности да преузме кораке који ће омогућити релевантнију и продуктивнију улогу УН на Косову, што ће омогућити нормализацију односа Косова и Србије - поручио је Вуд.

-Велика Британија се залаже за нормализацију односа Београда и Приштине и у потпуности подржава дијалог под покровитељством ЕУ -  рекао је британски представник Фергус Екерсли.

Он је оцијенио да је сада моменат за обе стране да се ангажују у дијалогу како би дошле до споразума, истичући да је недавни договор о таблицама и личним картама доказ шта је све могуће постићи када обе стране приступе проблему с прагматизмом.

Велика Британија, како је рекао, поздравља повећано ангажовање Приштине према мањинским заједницама и додао да је дијалог између заједница виталан за Косово.

Хоџа:Право Србије да тражи високе стандарде за Србе на КиМ

Албански амбасадор у УН Ферит Хоџа изјавио је пред Савјетом безбједности УН да Србија има право да тражи високе стандарде за српске грађане на КиМ, додајући да Албанија охрабрује привремене приштинске институције да том питању посвете пуну пажњу.

Он је истакао да Албанија даје пуну и безрезервну подршку дијалогу Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, поновивши да Тирана подржава коначни споразум двије стране у виду међусобног признања.

Хоџа је указао на значај сарадње земаља западног Балкана, наводећи да је регион напредовао у том смислу.

Као примјер такве сарадње навео је иницијативу Отворени Балкан, за коју је рекао да јој је Албанија изразито посвећена и да је она основа успостављања нових односа Тиране са земљама региона, поготово са Србијом.

Хоџај је приметио да у извјештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а није поменута осуда Приштине рата у Украјини, усклађивање Приштине са санкцијама ЕУ и њена посвећеност збрињавању избјеглих из Украјине, као и из Авганистана.

Селаковић:Слушали смо бруталне лажи Гервале-Шварц

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је на сједници о КиМ да је министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала-Шварц у свом излагању изнијела „низ бруталних лажи о ситуацији на Косову и Метохији“ и оповргао њене тврдње.

-Једна од лажи је када је рекла да је представник најмлађе демократије у Европи. Да ли сте икада чули да нека демократија забрањује људима да гласају на изборима? - упитао је Селаковић и указао да је Србима у једној години два пута ускраћено то право.

Као најбруталнију лаж Селаковић је описао и тврдњу да је 90 одсто српских возила на КиМ пререгистровано на РКС таблице, јер су од више од 9.000 возила на сјеверу покрајине само два пререгистрована.

Гервала-Шварц је помињала и српског предсједника у неколико наврата.

-Могли смо да чујемо и да је госпођа Шварц опседнута председником Србије Александром Вучићем, и девет пута га је поменула навевши да он спрема агресију, али није навела шта Приштина ради. Те лажи слушамо више од осам месеци, да Београд припрема агресију, да се Србија понаша као нечија марионета, а Приштина и Аљбин Курти истовремено праве четири базе специјалне полиције на северу КиМ. Чему све то, зар није управо то припрема за агресију и прогон Срба са КиМ - рекао је Селаковић.

Министар је, на тврдње да Србија промовише нацистичку идеологију, одговорио подсјећањем да је Приштина припремила пројекат реновирања куће Џафера Деве, познатог нацистичког колаборатора, којег је лично одликовао Адолф Хитлер.

Шеф српске дипломатије је цитирао дијелове из једног интервјуа Аљбина Куртија, из фебруара ове године, у којем он промовише уједињење самопроглашеног Косова и Албаније, и подсјетио да је такав пројекат постојао само у Другом свјетском рату као нацистичка марионетска држава.

-Не будите опседнути председником Вучићем, боље би било да се пријавите за Вучићевог ученика. Он може да вас научи много о политици, дипломатији, међународном праву, чији је део и Резолуција 1244 која дефинише КиМ као део Србије - казао је Селаковић.

Одговарајући на тврдње Гервале Шварц о злочинима над Албанцима, Селаковић је упитао гдје је данас бивши предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи.

-Шта Хашим Тачи и Кадри Весељи раде у притворској јединици у Хагу? Сигурно нису тамо да би се картали или играли Ризико. Тамо су да би им се судило, а надам се и пресудило, за страшне злочине које су починили над Србима и другим неалбанцима на КиМ - казао је Селаковић.

Такође, Селаковић је одбацио оптужбе Гервале-Шварц да Србија крши раније договорене споразуме.

-Прошла су 3.470 дана откако је први Бриселски споразум потписан, а Приштина не дозвољава формирање Заједнице српских општина. Не само да не раде то, него јасно поручују да неће да ураде то. Један познати песник је рекао: када лажете, лажите тако да вам неко поверује. Следећи пут покушајте неки други приступ ако заиста хоћете да произведете неки ефекат - казао је Селаковић.

Гервала: Право гласања гарантовано свима

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц изнијела је тврдњу да је право гласа гарантовано свима на Косову и да није подијељено на Србе, Бошњаке, Албанце и Турке.

Она је тако на сједници Савета безбедности УН одговорила министру спољних послова Србије Николи Селаковићу који је указао да је Србима у једној години два пута ускраћено то право.

Према ријечима Гервале, право гласања на Косову је остварио "сваки грађанин Косова", а како је додала, посљедњи пут на општим изборима у фебруару 2021. године и на општинским изборима у октобру 2021. године.

Она тврди да се "право на гласање на Косову поштује и да је гарантовано уставом сваком грађанину Косова".

Гервала је позвала окупљене да не слушају ни Селаковића ни њу, већ да прочитају међународне извјештаје о Косову, почевши од најновијег извештаја ЕУ.

-Само прочитајте посљедњи извјештај ЕУ о напретку и видећете колико су избори слободни и фер - рекла је Гервала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана