Савез Срба из региона: Позив влади Србије да хитно помогне малобројним Србима и СПЦ

Срна
Савез Срба из региона: Позив влади Србије да хитно помогне малобројним Србима и СПЦ

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изразио је саучешће породицама и родбини страдалих у земљотресу на Банији и позвао Владу Србије да хитно упути што већу материјалну и новчану помоћ малобројним Србима и Српској православној цркви (СПЦ) на том подручју у Хрватској, које је погодило разорни земљотрес.

Он је навео да су стамбени у други објекти Срба у Глини, Петрињи и Сиску, али и многим селима на Банији доживјели стравична разарања, да је велики број кућа сравњен са земљом, а други дио оштећен са урушеним крововима и попуцалим зидовима. 

"У земљотресу су тешко оштећени храмови СПЦ и парохијски домови у Сиску, Петрињи и другим мјестима. Због тога је важно да Влада Србије у што краћем року обезбиједи стамбене контејнере, гријалице, ћебад, пакете хране и хигијене, као и новчану помоћ за санацију посљедица катастрофалног земљотреса", рекао је Линта. 

Он је истакао да Срби на Банији и у другим дијеловима Крајине, и прије разорног земљотреса, нису имали основне услове за живот, односно дио њих је живио без струје, воде, асфалтираних путева и јавног превоза, саопштено је из Савеза Срба из региона. 

"Због тога су Срби од завршетка рата до данас грађани другог реда и дискриминисани у свим областима друштвеног живота. Без активне помоћи Владе Србије у санацији посљедица земљотреса, шанса за опстанак малобројних Срба на Банији биће далеко мања", закључио је Линта. 

Хрватску је јуче погодио снажан земљотрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале, а епицентар је био на три километара од Петриње. Погинуло је седам особа, а материјална штета је огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана