Састанак Вучића и Столтенберга: Предсједник Србије забринут због ситуације на сјеверу Косова

GS
Foto: Sputnik

Предсједник Србије Александар Вучић састао се вечерас са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Хвала вам што сте нас саслушали. Веома сам забринут због развоја ситуације на сјеверу Косова и ова посјета је веома значајна за нас, преноси Блиц.

Ми вјерујемо да све што се дешава на сјеверу, дешава због понашања приштинских власти, они хапсе Србе, а о томе се не води истрага. То је највећа брига Срба који живе на сјеверу Косова – рекао је Вучић и додао:

– До сада смо имали професионални однос са снагама КФОР и НАТО и надам се да ћемо тако и наставити и да ће ваша мисија бити остварена у складу са Резолуцијом 1244. Замолио сам да КФОР обезбиједи безбједност Срба.

Столтенберг је навео да је важно да се тензије смање и да позива “обе стране” да се уздрже од насиља.

Разговор са Столтенбергом предсједник Вучић је иницирао прошле недјеље како би првом човјеку НАТО пренио шта се дешава на Косову и Метохији.

Он је раније истакао да је затражио састанак са генералним секретаром НАТО јер, у складу са Резолуцијом 1244, која је у складу са Повељом Уједињених нација, НАТО сноси одговорност за безбједносну ситуацију на Косову и Метохији и због тога што НАТО мора да стане на крај провокацијама из Приштине.

– Састанак сам тражио како бих му скренуо пажњу на скоро немогућ опстанак Срба на Косову и Метохији. Они трпе директан физички притисак и друге облике принуде, што неминовно резултира смањењем српског становништва. То представља облик етничког чишћења које се дешава на почетку 21. века – навео је Вучић.

Током дана, у Бриселу су одржани разговори на нивоу главних преговарача, али су завршени без директног састанка делегације Београда и Приштине.

Делегација Београда је учествовала у разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком, а са њим је засебно разговарао и шеф делегације Петар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана