Састанак лидера "Отвореног Балкана" одложен за мај

Танјуг
Foto: танјуг

Састанак лидера у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", коју је покренуо предсједник Србије Александар Вучић, биће одложен за мај, због кризе у Украјини и избора који се 3. априла одржавају у Србији, потврђено је Танјугу у Предсједништву Србије.

Претходно је било планирано да се лидери Србије, Северне Македоније и Албаније састану током марта.

Посљедњи састанак у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" одржан је у децембру прошле године у Тирани, када је потписано шест споразума, који су одмах ступили на снагу, међу којима и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

Тај споразум омогућава увођење јединствене радне дозволе за те три земље.

Такође, тада су потписани и Споразум о повезивању система електронске идентификације градана Западног Балкана, Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбједности хране и хране за животиње на Западном Балкану.

Међу тим документима су и Споразум између Владе Србије и Савјета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбједности (АЕОС), а на маргинама самита потписан је и Споразум о сарадњи акредитационих тијела три земље.

Предсједник Србије Алексадндар Вучић, и премијери Сјеверне Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама тада су поручили да "Отворени Балкан" неће стати и да ће наставити да раде на конкретним стварима које ће грађанима донијети много доброг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана