Шарић: Хрватска држава да у Jасеновцу замоли Србе за опроштај

Срна
Шарић: Хрватска држава да у Jасеновцу замоли Србе за опроштај

БЕОГРАД - Хрватски историчар Горан Шарић изјавио је да помирење Срба и Хрвата мора почети у Јасеновцу, да тамо највиши носиоци власти и представници државних институција Хрватске требају да замоле Србе за опроштај.

Шарић је рекао да писмо хрватских бискупа, у оном ђелу гђе питају НЈегову светост патријарха српског Порфирија зар бројка од 80.000 жртава није довољна, указује у коликој мјери они ниподаштавају српске жртве.

Шарић каже да сви треба да се угледају управо на патријарха Порфирија који је прошле године позвао све да упале свијеће за Вуковар.

“То не можемо никада чути од католичких свештеника, а читава Хрватска је натопљена српском крвљу, не само Јасеновац. Срби су убијани на кућним праговима, на путу за логоре”, рекао је он.

Према његовим ријечима, и предсједник Србије Александар Вучић, који је лично отишао у Сребреницу и исказао пијетет бошњачким жртвама, приликом сваког свог говора, поред српских, помиње и све друге жртве, али то не чине и други лидери у региону.

Шарић је рекао да и српски народ чува туђе меморијале док се њихове жртве минимилизују, а меморијали затиру.

“У Крупњу чувају гробове аустријских и њемачких војника који су јуришали на Србе”, рекао је он за телевизију “Пинк”.

Шарић је рекао да се димензије геноцида у Јасеновцу и НДХ не могу сагледати, али да најбоље о томе колико је Срба нестало говори попис Аустроугарске из 1910. године.

“На подручју Аустроугарске, а то вам је Хрватска, БиХ, Војводина и дио Црногорског приморја тада је живјело више од два милиона и 100.000 Срба, а Хрвата нешто мање од два милиона. Данас на том подручју живи више од четири милиона Хрвата, нешто више од два милиона Срба. Десио се геноцид, исељавање, прогон. Фали два милиона људи”, упитао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана