Шапић: Штета ненадокнадива, овако је почео Мајдан

Танјуг, Срна
Шапић: Штета ненадокнадива, овако је почео Мајдан

БЕОГРАД - Предсједник Привременог органа града Београда Александар Шапић изјавио је синоћ, поводом покушаја дијела опозиције да насилно заузме Стари двор да је штета ненадокнадива и додао да, уколико путем анархије покушавају да дођу на власт, то значи да су уништили државу.

Шапић је рекао да је прије неколико дана упозоравао на све ово и да се сада види да је био истинит термин "мајданизација" који је употријебио.
Протест коалиције "Србија против насиља" завршен је пошто је полиција растјерала демонстранте и затворила простор око Скупштине града Београда, гдје су окупљени покушали насилно да уђу у зграду.

Одржана је и сједница Савјета за националну безбједност.

Шапић је изјавио је да се нада да је све што се синоћ догодило, када су учесници протеста које предводи листа "Србија против насиља" покушали да насилно уђу у зграду Скупштине Београда, а личи на почетак Мајдана, само посљедња епизода те врсте и нагласио да у супротном више ништа неће бити важно, ни ко је на власти, „јер можемо да изгубимо државу“.

Шапић је синоћ рекао да је дошао у Стари двор, иако су га упозорили да то не чини из безбједносних разлога. Истакао је да је дошао јер вјерује да лична безбједност некада не може бити у првом плану.

-Суштина је да видите да нисмо напамет говорили то за Мајдан, овде се окупило 1.500 људи, 1.000 или 500, тако је почео Мајдан и данас они више немају државу какву су имали и никада више је неће имати", - рекао је он.

Подсјетио је да је говорио да „не смемо дозволити рушење уставно-правног поретка“.

- Морамо да штитимо државу за наше генереације које долазе - рекао је Шапић и захвалио полицији која је реаговала на најболи начин. Нагласио је да су два полицајца повријеђена каменицама, као и да је полиција и овај пут успјела да истрпи све нападе.

- Апелујем на све да се дозову памети -рекао је Шапић и упозорио да ово може бити почетак грађанског рата.

- Не смемо да дозволимо да група људи несвесна шта ради и она друга, која је свесна и свесно руши државу, а то нема везе са изборима, да нам руше земљу, јер ће ако се то деси бити касно за све - рекао је Шапић.

Навео је да ће данас доћи на посао у Скупштину града, а да ће до тада бити завршен увиђај, као и да се за сређивање онога што је у синоћњем покушају упада у ту зграду оштећено, чекају упутства Завода за заштиту споменика.

-"Ова зграда је под заштитом споменика културе. Не можемо без Завода за заштиту споменика да сређујемо, доћи ће сутра и даће нам упутство шта можемо да средимо. Свакако, овај намештај из 19. века који је уништен, не можемо да средимо -, рекао је синоћ Шапић.

На питање новинара да ли то што је носилац листе "Ми - глас из народа" Бранимир Несторовић синоћња дешавања назвао "мајданизацијом" као и Шапић иј неколико дана, може да значи да је ближи томе да подржи владајућу странку, Шапић је рекао да се сада не би бавио том темом и "математиком", да није тренутак, јер су посљедице насилног покушаја уласка у зграду Скупштине града далеко важније.

-Ово је далеко важније и веће од свега. Овакав начин исказивања било каквог незадовољства је рушење државе и зато тај термин „мајданизација“, колико год се чинио рогобатан, данас се показао адекватан. Али, надам се да ћемо са данашњим даном на тај термин заборавити - рекао је Шапић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана