Шапић најавио подизање споменика Дражи Михаиловићу на Теразијама

Танјуг
Foto: Република.рс

БЕОГРАД - Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је данас подизање споменика Дражи Михаиловићу у парку на Теразијској тераси, као и измијештање гроба Јосипа Броза Тита из Београда.

Шапић је рекао на конференцији за новинаре да ће данас јавно позвати на измијештање гроба Јосипа Броза Тита из Београда и подсјетио да је о томе говорио прије пар мјесеци и да је рекао да то није предизборна прича.

“Не могу да утичем на ту одлуку, нити град Београд може правно - формално на то да утиче, али мислим да је измештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важна ствар за српски народ и за будућност ове земље. Такође и измештање Моша Пијаде, Иве Лола Рибара, Ђуре Ђаковића, Ивана Милутиновића са Калемегданске тврђаве, са простора који је највећа наша културна баштина, стара 2.000 година”, рекао је он новинарима у Скупштини града.

Додао је да одлуку о томе доноси Министарство културе и да је Калемегдан под заштитом Завода за заштиту споменика Србије, као и да је Музеј Југославије такође у надлежности Министарства културе.

“Оно што ја могу да кажем, јесте да ћу и ја лично и градске службе максимално помоћи уколико дође до те одлуке да се изврши квалитетна ексхумација, да се та тела пребаце тамо где будемо одлучили.  Ако су Шпанци могли после 44 године генерала Франка да изместе из Долине палих на неко нормално гробље, ми нисмо варвари за разлику од тих истих бољшевика и комуниста који су генералу Дражи Михајловићу расули кости да не знамо ни данас где му се налазе”, рекао је Шапић.

Он је подсјетио да је 2003. године донесен закон којим су равногорски и партизански покрет изједначени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана