Сао Томе и Принсипе жели да се повеже са Србијом

Танјуг
Foto: Архива

САО ТОМЕ- Сао Томе и Принсипе, прва држава која је 2013. године повукла признање једнострано проглашене независности тзв. Косова, жели да интензивира сарадњу са Србијом, прије свега економску, у години обележавања јубилеја - 45. годишњице успостављања дипломатских односа двије земље.

Подстицај јачању односа и политичког дијалога Србије и те централноафричке острвске државе требало би да пружи и недавна посета министра спољних послова Србије Николе Селаковића, а предсједник Привредне коморе Сао Томе и Принсипеа Жорж Кореа оцјењује да свакако треба појачати сарадњу са Србијом.

Специфичан по томе што је својевремено студирао у Београду, Кореа се најпре обратио на српском:

“Добар дан, ја сам Жорж Кореа и студирао сам економију у Београду. Заборавио сам српски, јер 34 године нисам био у вашој земљи. Ужелео сам се Србије“, рекао је он.

Каже да у његовој земљи људи не познају Србију и да нису чули за њу, изузев за вријеме ратова на Балкану.

“Жао ми је због проблема у вези са Косовом. Мишљења сам да то питање треба да реше међународна политика и дипломатија“, нагласио је Кореа и изразио наду да ће грађани Србије пронаћи свој пут и да ће заједно са његовим народом корачати тим путем.

Истакао је да је неопходно да грађани Србије долазе у Сао Томе, али и да грађани те државе посјећују Србију.

Оцијенио је и да је размјена посјета министара спољних послова сигурно добар почетак и прилика за развој односа две земље.

Кореа је изразио жаљење што тренутно нико из Србије не живи у његовој држави, док је у Србији троје, четворо студената из његове земље.

Поручио је да сарадњу треба започети кооперацијом предузетника.

“Знамо да у Србији постоје јако квалитетна предузећа и зато верујем да можемо успоставити сарадњу привредних комора како би привредници долазили да раде са нама”, увјерен је Кореа.

Каже и да његова земља може да извози у Србију пољопривредне производе којих овдје нема.

“Нажалост, Нови Сад је јако удаљен од града Сао Томе, а Нови Сад је пољопривредна житница Србије. Много увозимо из других европских земаља. А можемо увозити и из Србије”, рекао је Кореа.

Сао Томе и Принсипе економију базира на пољопривреди, рибарству и туризму, а током посјете министра Селаковића потписан је и споразум о сарадњи у области пољопривреде.

Шеф српске дипломатије током посјете изразио је наду да ће Србија до краја прољећа имати први пут и почасног конзула у Сао Томе и Принципеу, а то би управо требало да буде Кореа, пријатељ Србије, који је својевремено као српски стипендиста студирао у нашој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана