"Самопредјељењу" 55 мандата, Српска листа освојила свих 10

Срна
Foto: Танјуг

ПРИШТИНА - На ванредним парламентарним изборима на самопроглашеном Косову и Метохији радикални албански покрет "Самоопредјељење" освојио је 48,22 одсто гласова, односно 55 посланичких мандата, подаци су Централне изборне комисије на основу више од 70 одсто пребројаних листића.

На основу 69,27 одсто пребројаних гласова, Демократска партија Косова освојила је 17,69 одсто гласова, односно 20 посланичких места, док је Демократски савез Косова Исе Мустафе освојио 13,47 одсто, односно 16 посланичких места.

Предсједник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је Српска листа освојила свих 10 мандата, резервисаних за Србе у парламенту самопроглашеног Косова.

"Укупна излазност је око 65.000 у српским срединама, пет одсто више него на прошлим изборима", навео је предсједник Српске листе.

Централна изборна комисија Косова саопштила је да је највећа излазност у општинама гдје је већинско српско становништво забиљежена у Лепосавићу, у којем је од 12.482 уписаних бирача гласало 10.419 или 85,23 одсто.

Друга општина по излазности је Зубин Поток, гдје је своју грађанско право искористило 4.530 уписаних бирача или 81,58 одсто.

Предсједник Општинске изборне комисије Сјеверне Косовске Митровице Слободан Димитријевић изјавио је да је изборни дан протекао без икаквих проблема и захвалио грађанима на великој излазности.

"Седам изборних центара са 23 бирачка места затворена су тачно у 19.00 часова. Иако је било сумњи да ће доћи до проблема, у сарадњи са полицијом и тужилаштвом, све су те сумње отклоњене, тако да могу да кажем да је изборни дан протекао мирно", рекао је Димитријевић.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је, према процјенама те странке, побједник на изборима листа покрета "Самоопредјељење", док је његова странка освојила око десет одсто гласова бирача.

Косовска полиција је саопштила је синоћ да је у сарадњи са Јавним тужилаштвом покренуто три случаја у вези са кршењем изборног процеса. Према наводима полиције, ови случајеви су на вријеме откривени и нису утицали на ток изборног процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана