Самит "Отворени Балкан" почео сусретом Вучића, Раме и Димитрова са привредницима

Срна
Foto: ГС

БЕОГРАД- Сусретом са привредницима предсједника Србије Александра Вучића, предсједника Владе Албаније Едија Раме и замјеника премијера Сјеверне Македоније задуженим за европска питања Николе Димитрова, у Београду је почео самит "Отворени Балкан".

Самит се одржава у Палати Србија, а након сусрета са привредницима планиран је и сусрет ових званичника и са представницима Атлантског савјета.

 За 10.30 часова је предвиђен састанак Вучића са Рамом и Димитровом, а након тога у 11.30 часова биће одржана заједничка конференција за новинаре тројице званичника. Замјеник предсједника Владе Сјеверне Македоније Димитров присуствује састанку умјесто Зорана Заева, који је поднио оставку на мјесто премијера због лошег изборног резутата.

У иницијативи "Отворени Балкан" за регионалну сарадњу, коју је покренуо Вучић, учествују Србија, Албанија и Сјеверна Македонија. Иницијатива, раније позната као "мини-Шенген", промијенила је име крајем јула, на састанку у Скопљу на којем су учествовали лидери три земље Еди Рама, Зоран Заев и Александар Вучић.

Тада је договорено да од 1. јануара 2023. буду укинуте граничне контроле између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније. Потписана су три документа о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на западном Балкану, о слободном приступом тржишту рада на западном Балкану и о сарадњи у заштити од катастрофа на западном Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана