Саљиху Мустафи сутра почиње суђење у Хагу

Танјуг
Foto: Архива

ХАГ - Некадашњем комаданту у тзв. ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине Косову и Метохији 1999. године сутра треба почети суђење пред Специјализованим већима Косова са сједиштем у Хагу.

То ће бити прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета - против Хашима Тачија и других, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафа се налази у хашком притвору од септембра прошле године, а на појављивању пред судом у октобру 2020.негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова и најавио је да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

Терети се оптужницом за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старијешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дјела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Суд је иначе донио одлуку да узме као "пресуђене чињенице" 52 приједлога тужилаштва који се тичу основања ОВК, али немају директне везе са овим предметом.

Пресуђене чињенице тичу се утврђених чињеница из других предмета који су вођени пред судовима на Косову и пред Хашким трибуналом, а усвојене су ради економичности поступка, објављено је у понедјељак на сајту Специјализованих већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана